Συνομιλία Μακρόν - Σι Τζινπίνγκ για ευρωκινεζικές σχέσεις, εμβόλια και Μιανμάρ

Συνομιλία Μακρόν - Σι Τζινπίνγκ για ευρωκινεζικές σχέσεις, εμβόλια και Μιανμάρ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συνομίλησαν χθες σχετικά με τις γαλλο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις, τη Μιανμάρ και τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από τις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνδιάλεξης, έγινε αναφορά στην επενδυτική συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη του 2020 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος «επέμεινε» μιλώντας στον Κινέζο ομόλογό του «στο θέμα της συνέχισης της επανεξισορρόπησης της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας (…), προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός ισότιμου ανταγωνισμού και να βελτιωθεί η αμοιβαιότητα σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά», διευκρίνισε το Ελιζέ. Ο Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ της «ταχείας εφαρμογής» της συμφωνίας, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι πληροφορίες που μετέδωσαν το πρακτορείο Xinhua και η γαλλική προεδρία δεν αναφέρουν συγκεκριμένα την κατάσταση των Ουιγούρων μουσουλμάνων της περιοχής Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), όμως το Ελιζέ διαβεβαίωσε πως αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα αναφέρθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας κάλεσε εκ νέου το Πεκίνο να επικυρώσει «το συντομότερο δυνατόν» τις θεμελιώδεις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που απαγορεύουν την αναγκαστική εργασία, την ώρα που η Κίνα κατηγορείται ότι την επιβάλλει στη Σιντζιάνγκ.

Αναφορικά με τη συμφωνία Κίνας-ΕΕ, το Πεκίνο υποσχέθηκε να εργαστεί για την επικύρωση των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Τα δύο ανακοινωθέντα υπογραμμίζουν, εξάλλου, τη συμφωνία των δύο προέδρων για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των χωρών τους στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς, της αεροναυπηγικής και του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε, επίσης, ότι «στηρίζει το Παρίσι προκειμένου να αναδειχθεί σε διεθνές οικονομικό κέντρο», στον απόηχο και του Brexit.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Κινέζο πρόεδρο την «έντονη ανησυχία του σε σχέση με την κατάσταση στη Μιανμάρ», την ώρα που το Πεκίνο αρνείται, έως σήμερα, να μιλήσει για «πραξικόπημα», αναφορικά με την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς την 1η Φεβρουαρίου σε αυτήν τη χώρα.

Στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19, ο Εμανουέλ Μακρόν «ενθάρρυνε την Κίνα να εντάξει τη συμβολή της στη διεθνή ανταπόκριση, ιδίως στο θέμα των εμβολίων, σε ένα πλαίσιο πολυμέρειας και διαφάνειας», της πρωτοβουλίας ACT-A, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ.