«Σύννεφα» νέων καθυστερήσεων πάνω από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Σύννεφα» νέων καθυστερήσεων πάνω από το Ταμείο Ανάκαμψης

Διαφωνίες σχετικά με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτο ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή έως την ημερομηνία-«στόχο», την 1η Ιανουαρίου, με βάση τα μηνύματα από πλευράς Γερμανίας.

«Οι καθυστερήσεις με συνέπειες είναι πιθανότατα αναπόφευκτες», αναφέρει σε μήνυμα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας της ΕΕ, Μάικλ Κλάους, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως το τέλος του έτους, συντονίζει συνομιλίες σχετικά με το ταμείο ανάκτησης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ενώ σημειώνει πως οι οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι διατεθειμένες να δεσμεύσουν τις εκταμιεύσεις από το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης που συγχρηματοδοτήθηκε με την τήρηση των δημοκρατικών προτύπων.

«Πρέπει να εντείνουμε το έργο μας για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου», δήλωσε την Τετάρτη η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα στο Bloomberg. «Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση, επίσης με χρήματα.», συμπλήρωσε.

Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτίθενται στις προϋποθέσεις του κράτους δικαίου, με τη Βουδαπέστη να έχει την προοπτική να αρνηθεί την επικύρωση της συμφωνίας στο εθνικό της κοινοβούλιο. Μια ομάδα πλουσιότερων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, αντιτίθενται επίσης στη συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε η Γερμανία, λέγοντας ότι είναι πολύ επιεικής.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουγγαρία είναι «πολύ περιορισμένη και φαίνεται ότι υπάρχει συνεπής έλλειψη αποφασιστικής δράσης για την έναρξη ποινικών ερευνών και τη δίωξη υποθέσεων διαφθοράς που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους», ανέφερε η Επιτροπή στην πρώτη ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου, η οποία αξιολογεί τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.

«Με την έντονη συζήτηση σχετικά με τον μηχανισμό του κράτους δικαίου εντός της ΕΕ και επίσης στο Συμβούλιο των κρατών μελών, προχωρούμε προς μπλοκάρισμα στις συνολικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Κλάους. «Το χρονοδιάγραμμα πάει όλο και περισσότερο προς τα πίσω», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.