Συμβολική κίνηση από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν

Συμβολική κίνηση από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι θα είναι επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής σήμερα στην Τεχεράνη για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια. Η κίνηση του Χαμενέι γίνεται ενώ μεγαλώνει η οργή για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από τον στρατό του Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η ηγεσία του Ιράν δέχεται πιέσεις και για την πτωτική πορεία της οικονομίας.

Με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση του Χαμενεί, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr του Ιράν που επικαλείται αξιωματούχους αναφέρει πως «το ιρανικό έθνος θα επιδείξει για ακόμα μία φορά την ενότητα και το μεγαλείο του».

Η τελευταία φορά που ήταν ο Αγιατολάχ Χαμενέι επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής ήταν το 2012, στην 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν. Αναλυτές τονίζουν ότι όπως και τότε έτσι και σήμερα ο ανώτατος ηγέτης θέλει να δείξει να υπερασπιστεί την «επανάσταση και να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις». 

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα. Και σε μία εντελώς ασυνήθιστη κίνηση για την ιρανική ηγεσία, ζήτησε από τον στρατό να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το πώς κατέρριψε το αεροσκάφος.

Το Boeing 737-800 των Ουκρανικών Αερογραμμών εκτελούσε πτήση προς το Κίεβο ενώ μετέφερε και πολλούς επιβάτες με τελικό προορισμό τον Καναδά. Καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη παρασύροντας στον θάνατο τους 176 επιβαίνοντες.

Επί τρεις ημέρες οι ιρανικές αρχές αρνούνταν κάθε ευθύνη αλλά έπειτα από διεθνείς πιέσεις, όπως αναφέρει το BBC, οι Φρουροί της Επανάστασης παραδέχθηκαν πως κατέρριψαν κατά λάθος το αεροπλάνο. Λίγες ώρες πριν, οι ιρανικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τους δύο αεροπορικές βάσεις στο Ιράκ, στο οποίο σταθμεύουν και αμερικανικές δυνάμεις.

Το πλήγμα ήταν η ιρανική απάντηση στο χτύπημα στη Βαγδάτη με αμερικανικό drone, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον φόνο του επιφανούς Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.