Συμβιβαστικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης θα προτείνει ο Σ. Μισέλ
Bloomberg

Συμβιβαστικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης θα προτείνει ο Σ. Μισέλ

Ένα συμβιβαστικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να προτείνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επιχειρώντας να γεφυρώσει τα χάσματα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ αναφορικά με το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών μετά την πανδημία.

Όπως μεταδίδει το Blooberg, που επικαλείται ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σ. Μισέλ θα παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση, όπου θα προτείνει έναν προϋπολογισμό μεταξύ 1,05 τρισεκ. ευρώ και 1,094 τρισεκ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν είχε προτείνει 1,1 τρισεκ. ευρώ. Η πρόταση του Μισέλ θα περιλαμβάνει περιορισμένες περικοπές στον κανονικό προϋπολογισμό της ΕΕ, για τα επόμενα 7 χρόνια, δηλαδή ένα «είδος έκπτωσης» στο ποσό που ου συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, θέλοντας να υπάρξει συμβιβασμός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει επίσης το 70% του συνολικού πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης να διανεμηθεί βάσει της πρότασης της Κομισιόν και το 30% να μοιραστεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Η πρόταση είναι πιθανό να προκαλέσει τα μέλη των ανατολικών χωρών της ΕΕ, τα οποία επωφελούνται περισσότερο από τις γεωργικές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

Η πρόταση του Μισέλ, σύμφωνα με το Bloomberg, θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε, βέβαια, το ενδεχόμενο να χρειαστεί και άλλη Σύνοδος αυτό τον μήνα για να γεφυρωθούν τα χάσματα των χωρών.