Στρατηγική σύμπραξη ΕΕ - Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας

Στρατηγική σύμπραξη ΕΕ - Συνδέσμου Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους σε στρατηγική σύμπραξη, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρεύουσα της ΕΕ Γερμανία.

«Ως στενοί οικονομικοί εταίροι, θα υποστηρίξουμε τις ασφαλείς και ανοικτές εμπορικές οδούς και το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ και του ASEAN.

«Μαζί αντιπροσωπεύουμε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και σχεδόν το 25% της συνολικής οικονομικής ισχύος. Μαζί έχουμε μια ισχυρή φωνή σ' αυτόν τον κόσμο», δήλωσε ο Μάας, ο οποίος δεν έκανε γνωστές συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το τι θα σημάνει η στρατηγική σύμπραξη.

Στον ASEAN συμμετέχουν το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, το Λάος, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι δέκα χώρες του ASEAN συμφώνησαν με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να σχηματίσουν την Περιφεριακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Σύμπραξη (RCEP) -- τον μεγαλύτερο συνασπισμό ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καθώς περιλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.