Στα 2.118 τα θύματα της επιδημίας - Δύο νεκροί στο Diamond Princess
Κορονοϊός

Στα 2.118 τα θύματα της επιδημίας - Δύο νεκροί στο Diamond Princess

Συνολικά 394 νέα κρούσματα του κορονοϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας κατέγραψαν οι αρχές στην ηπειρωτική Κίνα χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από την 23η Ιανουαρίου.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε έτσι σε 74.576 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ενώ ο αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας αυξήθηκε κατά 114 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σε συνολικά 2.118.

Στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, αναφέρθηκαν 108 νέοι θάνατοι, οι 88 εκ των οποίων καταγράφηκαν στην Ουχάν, την πρωτεύουσά της.

Από έναν θάνατο κατέγραψαν οι αρχές στις επαρχίες Χεμπέι, Σαγκάη, Φουτζιάν, Σαντόνγκ, Γιουνάν και Σαανσί, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Επίσης, στην επαρχία Χουμπέι καταγράφηκαν συνολικά 349 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του COVID-19 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 1.693 κρούσματα που καταγράφηκαν την προηγουμένη. Το σύνολο των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Χουμπέι αυξήθηκε έτσι σε 62.031.

Πέραν της Χουμπέι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μειώθηκε για 16η συναπτή ημέρα στα 45. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ίδια του Χουμπέι είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (1.693).

Συνολικά 16.155 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.

Δύο ηλικιωμένοι οι πρώτοι νεκροί στο Diamond Princess

Δύο από τους επιβάτες που μολύνθηκαν από τον COVID-19 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess πέθαναν, μετέδωσαν το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK και άλλα ιαπωνικά ΜΜΕ σήμερα.

Τα δύο πρώτα θύματα του κοροναϊού που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, είχαν ηλικία περίπου 80 ετών, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή χωρίς να την κατονομάσει. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε αμέσως από το υπουργείο Υγείας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τα θύματα, που είχαν υποκείμενες παθήσεις, διακομίστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο σε νοσοκομεία την 11η και τη 12η Φεβρουαρίου, αφού επιβεβαιώθηκε πως είχαν μολυνθεί, σύμφωνα με το NHK. Ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 621 επιβαίνοντες στο Diamond Princess που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα ότι προσβλήθηκαν από τον COVID-19.

Το βράδυ της Τετάρτης το Τόκιο ανακοίνωσε 79 νέα κρούσματα, κάτι που αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνθηκαν σε τουλάχιστον 621. Το πλοίο είναι η μεγαλύτερη εστία του ιού μετά την ηπειρωτική Κίνα.

Χθες Τετάρτη αποβιβάστηκαν 443 επιβάτες οι εξετάσεις των οποίων έδειξαν ότι δεν είχαν μολυνθεί και δεν είχαν επαφή με φορείς. Η αποβίβαση του συνόλου των επιβατών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Η εξάπλωση του ιού πάνω στο Diamond Princess, σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα από την αρχή του μήνα, και ο τρόπος επιβολής του μέτρου πάνω στο σκάφος πυροδότησε επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης στο Τόκιο, μερικές ημέρες πριν η Ιαπωνία φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σήμερα αναμένεται να κατέβουν από το πλοίο άλλοι περίπου 500 επιβάτες και άλλοι περίπου 100 να επαναπατριστούν με πτήσεις τσάρτερ.

Πάνω από 150 Αυστραλοί που επέβαιναν στο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο έφθασαν στην πατρίδα τους αεροπορικώς. Θα τεθούν εκ νέου σε καραντίνα για 14 ημέρες.

31 νέα κρούσματα στην Νότια Κορέα

Συνολικά 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που έχει προκαλέσει επιδημία πνευμονίας αφότου εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν σήμερα πως εντοπίστηκαν τα Κορεατικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (KCDC), γεγονός που αυξάνει σε 82 το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν στη Νότια Κορέα.

Από τα νέα κρούσματα, τα 23 συνδέονται με μια λειτουργία σε εκκλησία όπου είχε παρευρεθεί γυναίκα 61 ετών στην πόλη Ντέγκου (κεντρικά), πριν αποκαλυφθεί ότι ήταν φορέας του COVID-19, διευκρίνισαν οι αρχές.

Η εκκλησία επιβεβαίωσε ότι δέκα ενορίτες μολύνθηκαν από τη γυναίκα, που πήγε στη λειτουργία αγνοώντας πως ήταν φορέας του κορονοϊού.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ιράν: Οι δύο άνθρωποι που κατέληξαν δεν είχαν έρθει σε επαφή με κανέναν ταξιδιώτη από την Κίνα

Οι δύο Ιρανοί που υπέκυψαν αφού μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό σε νοσοκομείο της πόλης Κομ δεν είχαν έλθει σε επαφή με Κινέζους ή ανθρώπους που να είχαν επισκεφθεί την Κίνα, επισήμανε ο Μασούντ Μαρντανί, μέλος της εθνικής επιτροπής αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών στο υπουργείο Υγείας του Ιράν, σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες ότι δύο άνθρωποι πέθαναν στο Ιράν αφού προσβλήθηκαν από τον COVID-19, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για Ιρανούς υπηκόους, κατοίκους της Κομ. Το υπουργείο Υγείας στην Τεχεράνη τόνισε ότι δεν έχει λάβει πληροφορίες για άλλα κρούσματα της ασθένειας οπουδήποτε αλλού στο Ιράν.

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν «τον τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού στους ανθρώπους που μολύνθηκαν στην Κομ» και «είναι πιθανό η ασθένεια να μεταδόθηκε από ταξιδιώτη προερχόμενο από κάποια από τις γειτονικές χώρες, όμως δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε» από πού ήρθε, ανέφερε ο Μαρντανί.

AP PHOTOS

Διαβάστε ακόμα:

-Β Τα σημάδια ύφεσης του κορονοϊού μπορούν εύκολα να ανατραπούν