Στην κυπριακή ΑΟΖ τον Οκτώβριο το Αμπντουλχαμίντ Χαν
Ελληνοκυπριακός Τύπος

Στην κυπριακή ΑΟΖ τον Οκτώβριο το Αμπντουλχαμίντ Χαν

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον ελληνοκυπριακό Τύπο και στα οποία αναφέρεται ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να αποτελέσει τον δεύτερο σταθμό του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μετά τις 7 Οκτωβρίου το τουρκικό γεωτρύπανο αναμένεται να βρεθεί στο βόρειο τμήμα των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Στην περιοχή αυτή φαίνεται να έχει εντοπιστεί μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας υπενθυμίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Η αναφορά στο 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους» όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη NAVTEX που έχει εκδοθεί το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν έφτασε στο Γιορουκλέρ 1 - 29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα - για γεώτρηση.

48 χρόνια από τον Αττίλα ΙΙ

Εντωμεταξύ σήμερα, σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 48 ετών από τη β' φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει:

«48 χρόνια που η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοί της επιμένουν στην κατοχή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και επανενωμένη πατρίδα».