Στ. Μνούτσιν: «Κίνδυνος μόνιμης ζημιάς» στην οικονομία από το lockdown

Στ. Μνούτσιν: «Κίνδυνος μόνιμης ζημιάς» στην οικονομία από το lockdown

Το κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας ενέχει έναν «κίνδυνο μόνιμης ζημιάς», προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, προσθέτοντας ότι και η επανεκκίνησή της ωστόσο, θα πρέπει να γίνει  με «ισορροπημένο και ασφαλή τρόπο». 

Ο Μνούτσιν κατέθεσε σήμερα το πρωί, μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας για τα πρώτα αποτελέσματα του κολοσσιαίου σχεδίου ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και για τα μέτρα που έπονται.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ καλεί τις εταιρείες σε επανεκκίνηση των οικονομικών - παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, παρά τις προειδοποιήσεις μεγάλης μερίδας των ειδικών που τίθενται κατά ενός πρόωρου ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε κατά την ακρόαση στη Γερουσία ότι οι δείκτες ανεργίας θα παραμείνουν υψηλοί το δεύτερο τρίμηνο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αρχίσουμε να επιστρέφουν οι άνθρωποι στις δουλειές τους με ασφάλεια», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση Τραμπ ακούει τους «ειδικούς στον τομέα της υγείας», ενώ πρόσθεσε ότι «Είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα εμβόλια, τις αντιιικές θεραπείες και τα τεστ».

Όπως τόνισε ο Μνούτσιν, οι 50 Πολιτείες της χώρας βρίσκονται τώρα στη θέση του οδηγού και «συνεργαζόμενοι στενά με τους κυβερνήτες, αρχίζουμε να ανοίγουμε την οικονομία με τρόπο που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές». Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον των Γερουσιαστών ανέφερε ότι αναμένει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο και τον επόμενο έτος.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την οικονομία, το Τέξας, υπό την ηγεσία ενός Ρεπουμπλικανικού κυβερνήτη, από την 1η Μαΐου προχώρησε σε επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις ανησυχίες των Δημοκρατικών δημάρχων των κύριων πόλεων της Πολιτείας. Ορισμένοι διαμαρτύρονται για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.