Σουηδία: Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό Λεβέν

Σουηδία: Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό Λεβέν

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είναι ο ηγέτης που εμπιστεύονται περισσότερο οι Σουηδοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, παρά την κρίση που προκλήθηκε με την υπερψήφισα πρότασης μομφής από το Κοινοβούλιο σε βάρος του στις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Novus, το 38% των Σουηδών εμπιστεύεται τον Λεβέν, περισσότερο από τον πιο πιθανό αντίπαλό του για τον πρωθυπουργικό θώκο, τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον, τον οποίο υποστηρίζει το 35% των ψηφοφόρων.

Ο Λεβέν έχει περιθώριο μιας εβδομάδας προκειμένου να παραιτηθεί ή να προκηρύξει νέες εκλογές μετά την υπερψήφιση τη Δευτέρα της πρότασης μομφής και ο πρώην ηλεκτροσυγκολλητής διεξάγει τις τελευταίες συνομιλίες προκειμένου να κρατήσει την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται στην εξουσία.

Ο Λεβέν θα πρέπει να πείσει το Αριστερό Κόμμα –η απόφαση του οποίου να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση προκάλεσε την κρίση– και το Φιλελεύθερο Κόμμα να τον υποστηρίξουν ώστε να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση.

Το Αριστερό Κόμμα θα μπορούσε να επαναλάβει τη στήριξή του έπειτα από αλλαγές στα σχέδια να χαλαρώσει ο έλεγχος των ενοικίων – το θέμα που το έκανε να γυρίσει την πλάτη στον Λεβέν.

Οι Φιλελεύθεροι έχουν πει πως θέλουν τον Κρίστενσεν για πρωθυπουργό, αλλά ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος των Μετριοπαθών δεν μπορεί να πετύχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι πρόωρες εκλογές φαίνονται όλο και πιθανότερες

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Φιλελεύθεροι μπορεί να πέσουν κάτω από το όριο του 4% που απαιτείται για είσοδο στο κοινοβούλιο, γεγονός που αυξάνει την πίεση που τους ασκείται για μια συμφωνία με τον Λεβέν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Novus, η υποστήριξη στον Λεβέν αυξήθηκε κατά 2% από τον Μάρτιο, ενώ εκείνη στον ηγέτη των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστενσεν μειώθηκε 1%.

Ανάμεσα στους κερδισμένους είναι ο Τζίμι Άκεσον, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες –του κόμματος που κατέθεσε την πρόταση μομφής σε βάρος του Λεβέν– και η επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος Νούσι Νταντγκοστάρ. Αυξάνεται επίσης η δημοτικότητα της επικεφαλής των Φιλελευθέρων Νιάμκο Σαμπούνι