7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Σουηδία: Η Άντερσον θα ζητήσει θετική ψήφο για πρωθυπουργία πέντε μέρες μετά την παραίτησή της

Σουηδία: Η Άντερσον θα ζητήσει θετική ψήφο για πρωθυπουργία πέντε μέρες μετά την παραίτησή της
Ap Images

Μετά την παραίτησή της χθες Τετάρτη έπειτα από μόλις οκτώ ώρες στον πρωθυπουργικό θώκο, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον θα ζητήσει εκ νέου τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου, την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του σώματος.

Η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών εξελέγη την Τετάρτη το πρωί, όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί επτά ώρες αργότερα, έπειτα από εφιαλτική πολιτικά ημέρα, η οποία στιγματίστηκε από ήττα για τον προϋπολογισμό της και την αποχώρηση των Οικολόγων από την κυβέρνηση.

«Ακατανόητες αναταραχές»

«Λυπάμαι βαθιά για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες (Τετάρτη) στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αντρέας Νορλέν.

Αυτές οι κοινοβουλευτικές αναταραχές «μοιάζουν ακατανόητες στον σουηδικό λαό και πλήττουν την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα», είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αφότου μίλησε με τους αρχηγούς των κομμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προθέσεις τους δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την εκλογή της επόμενης πρωθυπουργού της χώρας.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον θα ζητήσει, επομένως, εκ νέου τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, ανακοίνωσε, αυτή τη φορά με κυβέρνηση ολοκληρωτικά σοσιαλδημοκρατική, χωρίς τη συμμετοχή των Οικολόγων.

Αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός για λίγες ώρες προτού τελικά παραιτηθεί, η 54χρονη οικονομολόγος δεν ανέλαβε επισήμως καθήκοντα.

Η επίσημη ανάληψη καθηκόντων λαμβάνει χώρα παραδοσιακά, μετά την παρουσίαση της κυβέρνησης στον βασιλιά, η οποία επρόκειτο να γίνει αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ