7ος χρόνος, ημέρα 2220η
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Σουδάν: Διαδηλωτές ζητούν από τον στρατό να ανατρέψει την πολιτική κυβέρνηση

Σουδάν: Διαδηλωτές ζητούν από τον στρατό να ανατρέψει την πολιτική κυβέρνηση
APimages

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο του Χαρτούμ, ζητώντας από τον στρατό να διαλύσει την κυβέρνηση και να αναλάβει την εξουσία, ένα κίνημα που η πολιτική ηγεσία χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη κρίση στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων έφτασαν με λεωφορεία από την επαρχία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός συνασπισμού ανταρτών και πολιτικών κομμάτων που έχουν ευθυγραμμιστεί με τον στρατό ο οποίος κατηγορεί τους πολιτικούς για κακοδιαχείριση και μονοπώληση της εξουσίας.

Οι στρατιωτικοί μοιράζονται την εξουσία με τους πολιτικούς στο πλαίσιο της μεταβατικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, το 2019, έπειτα από τρεις δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης. Οι πολιτικοί κατηγορούν τον στρατό ότι επιδιώκει να κάνει πραξικόπημα και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο λέξεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από υποστηρικτές του Μπασίρ, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε από τους πολιτικούς να λύσουν αυτό το πρόβλημα και ο (Αμπντάλα) Χάμντοκ (ο πρωθυπουργός της χώρας) να διαλύσει την κυβέρνηση» είπε ένας διαδηλωτής, ο 58χρονος Μοχάμεντ Αμπντάλα, που έφτασε στο Χαρτούμ από το Νότιο Νταρφούρ.

Η καθιστική διαμαρτυρία, έξω από τις συνήθως απροσπέλαστες πύλες του Προεδρικού Μεγάρου, ξεκίνησε το Σάββατο, μετά τη διαδήλωση εναντίον της πολιτικής κυβέρνησης. Την Κυριακή το πλήθος μειώθηκε, όμως σήμερα πολλοί επέστρεψαν και υπολογίζεται ότι 2-3.000 έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στη διασταύρωση δύο κεντρικών αρτηριών της πόλης και μια σκηνή για τους ομιλητές που ζητούν την ανατροπή της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Χάμντοκ συγκάλεσε νωρίτερα εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SUNA. Την Παρασκευή χαρακτήρισε την αντιπαράθεση αυτή ως «τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη κρίση» της μεταβατικής περιόδου.

Τα πολιτικά κόμματα σχεδιάζουν τη δική τους διαδήλωση την Πέμπτη, με την ευκαιρία της επετείου από την επανάσταση του 1964.

Στο μεταξύ, για δεύτερο μήνα συνεχίζεται ο αποκλεισμός του σημαντικότερου λιμανιού της χώρας στα ανατολικά. Οι φυλές που έχουν αποκλείσει το λιμάνι ζητούν τον ανασχηματισμό της πολιτικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ