Σουδάν: Αντιπροσωπεία από το Ισραήλ επισκέφθηκε τη χώρα

Σουδάν: Αντιπροσωπεία από το Ισραήλ επισκέφθηκε τη χώρα

ΣουΜια μεγάλη ισραηλινή αντιπροσωπεία μετέβη χθες Δευτέρα στο Χαρτούμ προκειμένου να συζητήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές αρχές.

Μετά την ανακοίνωση τον Οκτώβριο της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέβησαν μαζί στο Χαρτούμ, όμως η επίσκεψη της Δευτέρας ήταν “η πρώτη” την οποία συντόνισε Ισραηλινός υπουργός, αυτός των Πληροφοριών, ο Έλι Κόεν, γνωστοποίησε η υπηρεσία του από την Ιερουσαλήμ.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν κυρίως με τον επικεφαλής του Κυρίαρχου Συμβουλίου Μετάβασης του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, καθώς και με τον Σουδανό υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Γιάσιν Ιμπραχίμ, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

“Αυτή η επίσκεψη έθεσε τις βάσεις για πολλές σημαντικές συνεργασίες, οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο το Ισραήλ όσο και το Σουδάν, θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή (…) και θα οδηγήσουν σε νέες συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής”, δήλωσε ο Κόεν, ο οποίος προσκάλεσε τον αλ Μπουρχάν στο Ισραήλ.

Οι δύο χώρες συζήτησαν “την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στον τομέα των Πληροφοριών” και το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετάσχει στο Συμβούλιο τη Ερυθράς Θάλασσας, μια οντότητα στην οποία είναι μέλη η Αίγυπτος --η οποία έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ-- και η Σαουδική Αραβία, η οποία βαίνει προς εξομάλυνση των σχέσεών της με το εβραϊκό κράτος, διευκρίνισαν οι ισραηλινές αρχές.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, το Σουδάν έγινε η τρίτη αραβική χώρα που ανακοίνωσε το 2020 τη σύναψη συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, παρά τις διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη στις αρχές Ιανουαρίου. Το Χαρτούμ παράλληλα έλαβε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον το απέσυρε από τον αμερικανικό κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία, στον οποίο είχε περιληφθεί μεταξύ άλλων επειδή στη δεκαετία του 1990 έζησε στο Σουδάν ο πρώην επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ωστόσο η συμφωνία με το Ισραήλ πρέπει να επικυρωθεί από τη νομοθετική εξουσία για να τεθεί σε εφαρμογή. Το Σουδάν διαθέτει ακόμη μεταβατικό κοινοβούλιο, μετά την πτώση τον Απρίλιο του 2019 του καθεστώτος του Ομάρ αλ Μπασίρ.