Σκληρή κριτική στον Ερντογάν από Γκιούλ-Νταβούτογλου για την Κωνσταντινούπολη

Σκληρή κριτική στον Ερντογάν από Γκιούλ-Νταβούτογλου για την Κωνσταντινούπολη

Δύο πρώην στενοί συνεργάτες και σύμμαχοι του Tούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επέκριναν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει η αντιπολίτευση.

Ο μεν Γκιούλ συνέκρινε την ακύρωση της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με την μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας για τον λόγο ότι δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών. «Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και χθες, όταν ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ανακοίνωσε την απόφασή της», έγραψε. Ο Γκιούλ συνίδρυσε το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με τον Ερντογάν, του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών (από το 2003 έως το 2007) και στη συνέχεια πρόεδρος (μέχρι το 2014).

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος κατείχε τη θέση του πρωθυπουργού από το 2014 ως το 2016, πριν ο Ερντογάν τον σπρώξει προς την έξοδο, εκτιμά από την πλευρά του πως η απόφαση της YSK ήταν ένα πλήγμα για την τουρκική δημοκρατία. Εξάλλου, ο Νταβούτογλου άσκησε σκληρή κριτική στον Ερντογάν μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και τόνισε μεταξύ άλλων ότι το AKP έχει απομακρυνθεί από τις αρχές της ηθικής και από μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του εκλεγμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με τον επικεφαλής του κόμματός του, του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την επικεφαλής του δεξιού κόμματος Ιγί, την Μεράλ Ακσενέρ αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας σκοπό να διεκδικηθεί εκ νέου η δημαρχία της πόλης. 

Παράλληλα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από τις αρχές να ακυρώσουν τις περυσινές εθνικές εκλογές, όπως και τις εκλογές του Μαρτίου για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και για άλλα τοπικά αξιώματα, βασιζόμενο στο σκεπτικό της απόφασης της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) η οποία διέταξε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη παρατυπίες στον διορισμό των αξιωματούχων στα εκλογικά τμήματα, έπειτα από προσφυγή του κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατέθεσε προσφυγές υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα είχαν διορισθεί με τον ίδιο τρόπο και στις εκλογές αυτές.