Σιγή ιχθύος από τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας για το μέλλον του Τραμπ

Σιγή ιχθύος από τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας για το μέλλον του Τραμπ

Με δεδομένο ότι απαιτούνται τα 2/3 των Γερουσιαστών προκειμένου να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την παραπομπή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη, το βάρος πέφτει στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι τον είχαν αθωώσει στις αρχές του 2020.

Η Λίζα Μαρκαουσκι από την Αλάσκα έγινε η πρώτη Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων η οποία τάσσεται ευθέως υπέρ της καταδίκης του Τραμπ. "Αυτό που θα σας πω είναι ότι ο πρόεδρος διέπραξε ένα αδιαμφισβήτητο αδίκημα με τα λόγια του στις 6 Ιανουαρίου, αφού δεν ήταν ειλικρινής απέναντι αμερικανικό λαό για τις εκλογές", δήλωσε η Μαρκαουσκι στην KTU, τηλεοπτικό σταθμό της Αλάσκας.

Εν τούτοις, ανώτερο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε στο CNN την Πέμπτη, ότι οι Γερουσιαστές είναι διχασμένοι για το αν οι πράξεις του Τραμπ δικαιολογούν το ενδεχόμενο απαγόρευσης διεκδίκησης πολιτικού αξιώματος μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα.

Οι Ρεπουμπλικανοί χωρίζονται σε πολλά στρατόπεδα. Ορισμένοι, όπως ο γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κότον, αντιτίθενται στη διαδικασία, επειδή, υποστηρίζουν ότι είναι συνταγματικά αμφίβολο να καταδικαστεί ένας Πρόεδρος μόλις αποχωρήσει από το αξίωμα, μια θέση που συμμερίζονται αρκετοί συνάδελφοι του. Άλλοι, όπως ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ της Νότιας Καρολίνας, είναι πιθανό να ευθυγραμμιστούν με Ρεπουμπλικάνους της Βουλής που δήλωσαν ότι η διαδικασία "θα διαιρέσει περαιτέρω τη χώρα".

Αξίζει να σημειωθεί οτι σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων το CNN, το Fox News και η εφημερίδα New York Times, ο ισχυρότερος των Ρεπουμπλικάνων, ο ηγέτης τους στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ φέρεται να στηρίζει την καθαίρεση του Τραμπ αλλά δεν έχει πάρει δημόσια θέση.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ ο οποίος στάθηκε αρωγός στον Τραμπ κατά την πρώτη δίκη του στη Γερουσία φέρεται να είναι έξαλλος μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, ενώ δεν είναι τυχαίο οτι η σύζυγος του, Υπουργός Μεταφορών Ελειν Τσαο αποχώρησε πρώτη από την κυβέρνηση.

Ο Τραμπ και ο ΜακΚόνελ δεν έχουν ακόμη μιλήσει από τα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης, σύμφωνα με πηγή του CNN. Μια άλλη πηγή είπε ότι οι δύο άνδρες δεν έχουν μιλήσει από την ομιλία του ΜακΚόνελ στην οποία αναγνώρισε τον Μπάιντεν ως εκλεγμένο Πρόεδρο τον Δεκέμβριο.