Σε νέες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο καλούν οι υποστηρικτές του Αλ. Ναβάλνι

Σε νέες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο καλούν οι υποστηρικτές του Αλ. Ναβάλνι

Οι υποστηρικτές του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι καλούν σε νέες κινητοποιήσεις απαιτώντας την απελευθέρωσή του, την ώρα που διαδηλώτρια, την οποία είχε χτυπήσει ένας αστυνομικός κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Αγία Πετρούπολη εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο έπειτα από επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της.

Η Μαργκαρίτα Γιούντινα, μια 54χρονη μητέρα τριών παιδιών, είχε νοσηλευτεί ξανά μετά τη διαδήλωση της 23ης Ιανουαρίου. Η δικηγόρος της Βαλέρια Βετόσκινα δήλωσε στο AFP ότι «η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σημαντικά και εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Η περίπτωση της γυναίκας αυτής σηματοδοτεί την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις που έγιναν σε υποστήριξη στον Ναβάλνι σε περισσότερες από εκατό πόλεις της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο. Στη διάρκειά τους οι αρχές προχώρησαν σε σχεδόν 3.900 συλλήψεις, ορισμένες φορές με ωμό τρόπο.

Βίντεο που προβλήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την Γιούντινα να πέφτει στο έδαφος αφού δέχεται μια δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά από έναν αστυνομικό με στολή των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των ταραχών την ώρα που εκείνη ρωτάει ήρεμα αυτόν και δύο συναδέλφους του γιατί συλλαμβάνουν έναν νεαρό άνδρα.

Παρά ταύτα, οι υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πτοούνται από τις χιλιάδες συλλήψεις ομοϊδεατών τους και την αστυνομική βία, ετοιμάζοντας νέες κινητοποιήσεις.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι η απελευθέρωση του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συνελήφθη με το που πάτησε το πόδι του στη Μόσχα μετά τη νοσηλεία του στο Βερολίνο.

Η Λιουμπόφ Σόμπολ, πολιτικός και δικηγόρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κίνημα θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και την προσπάθεια να «καταστρέψει το μονοπώλιο» του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, σε πολλές ρωσικές πόλεις έχουν κατατεθεί μηνύσεις κατά της αστυνομίας για υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

AP Photo/Anton Basanayev