Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018, 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 17:55

-A +A

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαβάη ενόψει της επέλασης του τυφώνα Lane

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018, 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 17:55
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαβάη ενόψει της επέλασης του τυφώνα Lane
-A +A

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πολιτεία της Χαβάης λίγες ώρες πριν την επέλαση του τυφώνα Lane στο αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων του Ειρηνικού (CPHC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 τοπική ώρα, ο τυφώνας Lane βρισκόταν 370 χλμ από την ακτή Καϊλούα-Κόνα (στα δυτικά του κύριου νησιού) και 540 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Χαβάης.

Με την απόφαση του προέδρου Τραμπ αποδεσμεύονται ομοσπονδιακά κεφάλαια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών (Fema)για να διατεθούν στην ενίσχυση των μέτρων προστασίας της Χαβάης και των κατοίκων της.

Με θυελλώδεις ανέμους οι οποίοι πνέουν με ταχύτητα 215 χλμ την ώρα, ο Lane βρίσκεται νότια του αρχιπελάγους και κατευθύνεται βορειοδυτικά. Στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο που κατέγραψε μετεωρολογικός δορυφόρος βλέπουμε τον τυφώνα καθώς πλησιάζει τις ακτές τις Χαβάης.

τρσγ

ertge

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τετάρτη τους κατοίκους του νησιού να ετοιμάζονται για την επέλαση αυτής της ιδιαίτερα ισχυρής καταιγίδας, η οποία τώρα βρίσκεται στην κατηγορία 4 της κλίμακας πέντε βαθμών Σαφίρ-Σίμπσον. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, το μάτι του τυφώνα Lane θα περάσει πολύ κοντά από τα νησιά της Χαβάης αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Από σήμερα έως και το Σάββατο κλειστά θα είναι όλα τα δημόσια σχολεία, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, καθώς και τα μη απαραίτητα κυβερνητικά γραφεία στη νησιωτική αυτή περιοχή η οποία περιλαμβάνει και τα νησιά Oahu και Kauai.

σφσ

Έπειτα από προειδοποίηση για πιθανές διακοπές ρεύματος οι κάτοικοι άδειασαν στην κυριολεξία τα σούπερ μάρκετ αγοράζοντας από κονσέρβες για σκύλους, μέχρι πάγο και εμφιαλωμένα νερά. Επίσης ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται στα πρατήρια βενζίνης στη Χονολουλού, ενώ αρκετοί βγάζουν από τη θάλασσα στη στεριά μικρές βάρκες προκειμένου να τις προστατεύσουν από την αναμενόμενη θύελλα. Τα πλοία και τα υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού που σταθμεύουν στη βάση της Χαβάης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν το λιμάνι. Πρόκειται για μία κοινή πρακτική όταν πλησιάζει ένα τυφώνας για την αποφυγή τυχόν ζημιών.

Ο πιο ισχυρός τυφώνας που χτύπησε τη Χαβάη ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου 1992 ο τυφώνας Ινίκι, κατηγορίας 4, από τον οποίο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 14.000 σπίτια καταστράφηκαν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα