Σε ισχύ και επίσημα η εκεχειρία

Σε ισχύ και επίσημα η εκεχειρία

Σε ισχύ τέθηκε από τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο..

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά.

Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 μέλη της Χαμάς και της Ισλαμιστικής Τζιχάντ.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας τους πολίτες να τρέχουν στα καταφύγια.