Ισραήλ: Αμοιβαία και άνευ όρων η εκεχειρία με μεσολάβηση της Αιγύπτου

Ισραήλ: Αμοιβαία και άνευ όρων η εκεχειρία με μεσολάβηση της Αιγύπτου

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ είχε ψηφίσει υπέρ της εκεχειρίας.

Eκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει από τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε στη συνέχεια και η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 02:00 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

Όπως έγινε γνωστό, η Αίγυπτος θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και άλλη μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε απόψε μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος ήταν εκείνη που διαπραγματεύτηκε την «ταυτόχρονη και αμοιβαία» εκεχειρία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Χαμάς: Παγώσαμε νέα επίθεση με ρουκέτες λόγω της εκεχειρίας

«Είχαμε ετοιμάσει μια νέα πυραυλική επίθεση που θα έπληττε το Ισραήλ από τη Χάιφα στον βορρά έως το αεροδρόμιο Ραμόν στο νότιο, αλλά την "παγώσαμε" λόγω της κατάπαυσης του πυρός» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα, σύμφωνα με την «Jerusalem Post».

«Εάν ο εχθρός τηρήσει την εκεχειρία και δεν επιτεθεί μέχρι στις 02:00, η επίθεση με ρουκέτες δεν θα πραγματοποιηθεί», επισήμανε.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει εξουδετερώσει τουλάχιστον 160 μέλη της Χαμάς στη Γάζα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.