7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Σε διακοπή σχέσεων με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε διακοπή σχέσεων με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ap Images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε σήμερα Πέμπτη τις χώρες οι οποίες έχουν προσφύγει στις υπηρεσίες της ρωσικής ιδωτικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ να διακόψουν κάθε σχέση μαζί της, καθώς φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μη δεσμευτικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 585 ψήφους υπέρ, έναντι 40 κατά και 43 αποχών, οι ευρωβουλευτές «προτρέπουν επίμονα όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας Βάγκνερ και των συνεργαζόμενων με αυτή, ιδίως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, να διακόψουν κάθε σχέση με την εταιρεία και τους υπαλλήλους της».

Καταδίκη «αποτρόπαιων εγκλημάτων»Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τα αποτρόπαια εγκλήματα» της εταιρείας αυτής. Παρουσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ έχει αναφερθεί στην Ουκρανία, τη Συρία, το Σουδάν και η Δύση φοβάται ότι έχουν επέμβει και στο Μαλί.

Για πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοσιογράφους, η Ρωσία χρησιμοποιεί την Βάγκνερ και τους μισθοφόρους της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της στο εξωτερικό, κάτι που διαψεύδεται από το Κρεμλίνο.

«Η εταιρεία Βάγκνερ και άλλες ρωσικές εταιρείες ασφαλείας θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ενεργούν για λογαριασμό του ρωσικού κράτους», επιμένουν οι ευρωβουλευτές.

Στο κείμενο οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν επίσης την ανακοίνωση που έκανε στα μέσα Νοεμβρίου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία Βάγκνερ. Ζητούν μεταξύ άλλων να απαγορευτεί στα μέλη της να ταξιδεύουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ