Süddeutsche Zeitung: «Το βέτο στο ευρωομολόγο ντροπιάζει τη Γερμανία»

Süddeutsche Zeitung: «Το βέτο στο ευρωομολόγο ντροπιάζει τη Γερμανία»

Η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Ντροπιαστικό βέτο» σχολιάζει την άρνηση της Γερμανίας στην έκδοση ενός ευρωομολόγου. 

Σημειώνει ότι «συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αρνούνται ωστόσο την ίδια στιγμή να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά ενός ευρωομολόγου. Θα βοηθούσε, ναι ή όχι; Η άρνηση αυτή είναι ντροπιαστική για τη Γερμανία».

Η εφημερίδα του Μονάχου συνεχίζει: «Σε περίπτωση έκδοσης “κορονο-ομολόγου” το μήνυμα θα είναι τόσο ισχυρό όσο εκείνο του “whatever it takes” του τότε προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ευρωκρίση. Υπάρχουν δύο επιχειρήματα υπέρ του ευρωομολόγου Πρώτον, αποτρέπει τον κίνδυνο μια χώρα της ευρωζώνης να συνθλιβεί από τα χρέη. Δεύτερον, θα είναι ένα ομόλογο ορισμένης χρονικής διάρκειας και συγκεκριμένου όγκου. Τα αδύναμα κράτη θα επωφελούνταν από το αξιόχρεο της Γερμανίας».

«Σε περίπτωση όμως που η Γερμανία επιμείνει στο όχι τότε δεν αποκλείεται οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου χωρίς το Βερολίνο με αποτέλεσμα να διχαστεί η ευρωζώνη» καταλήγει το δημοσίευμα.