Ιράν: Ο Χ. Ροχανί προειδοποιεί για... κινδύνους στην ναυσιπλοΐα

Ιράν: Ο Χ. Ροχανί προειδοποιεί για... κινδύνους στην ναυσιπλοΐα

Για... κινδύνους που θα προκαλέσει στην ναυσιπλοΐα οποιαδήποτε απόπειρα εκμηδενισμού των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου μίλησε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ για το οποίο οι ΗΠΑ καλούν τις χώρες να μη προσφέρουν προς αυτό οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενέϊ ο Ροχανί δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι  «Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που το πετρελαίου τεθεί πλήρως υπό κυρώσεις και οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν φτάσουν στο μηδέν, οι διεθνείς πλωτές οδοί δεν μπορεί να έχουν την ίδια ασφάλεια όπως πριν. Έτσι, η μονομερής πίεση κατά του Ιράν δεν μπορεί να είναι προς όφελός τους και δεν θα εγγυάται την ασφάλειά τους στην περιοχή και στον κόσμο».

Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ κορυφώνουν τις πιέσεις προς το Ιράν ασκώντας πιέσεις ώστε να μην είναι εφικτή η εξαγωγή πετρελαίου και η διακίνησή του. 

Η δέ αναφορά σε μη ασφαλή ναυσιπλοία θεωρείται ως σαφής προειδοποίηση που έρχεται να προστεθεί στις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι Φρουροί της Επανάστασης καταλαμβάνοντας πλοία.