Reuters: Κανονικά θα λειτουργήσει ο Nord Stream 1 την Πέμπτη

Reuters: Κανονικά θα λειτουργήσει ο Nord Stream 1 την Πέμπτη

Οι πληροφορίες του Reuters αναφέρουν πως την Πέμπτη (21/07) θα επανεκκινήσει κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί, η λειτουργία του Nord Stream 1, μετά το πέρας της συντήρησης του αγωγού, κόντρα στις προβλέψεις. «Στην Gazprom θα επιστρέψουν στα επίπεδα πoυ υπήρχαν πριν από τις 11 Ιουλίου», είπε μια πηγή  σχετικά με τους όγκους φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1. Πάντως, μια άλλη πηγή είπε ότι η τουρμπίνα είναι απίθανο να εγκατασταθεί ξανά έως τις 21 Ιουλίου. Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από πλευράς Gazprom.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 φαίνεται να επανεκκινούν κανονικά την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο αγωγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε για δέκα ημέρες λόγω ετήσιας συντήρησης στις 11 Ιουλίου.

Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά σε μικρότερη από την χωρητικότητά του περίπου 160 εκατ.κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο 40% χωρητικότητα τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή της τουρμπίνας που έκανε η Siemens στον Καναδά.

«Στην Gazprom θα επιστρέψουν στα επίπεδα πoυ υπήρχαν πριν από τις 11 Ιουλίου», είπε μια πηγή σχετικά με τους όγκους φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Πάντως, μια άλλη πηγή είπε ότι η τουρμπίνα είναι απίθανο να εγκατασταθεί ξανά έως τις 21 Ιουλίου. Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από πλευράς Gazprom.

Κομισιόν: Δεν αναμένουμε επανέναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 1 την Πέμπτη

Νωρίτερα. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πει πως δεν αναμένει ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί μετά την ετήσια 10ήμερη συντήρησή του, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν.

«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία», είπε ο Χαν σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τα σχόλια του Χαν έρχονται αφότου το Reuters ανέφερε ότι η ρωσική Gazprom είπε στους πελάτες της στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, ενισχύοντας τους φόβους στην Ευρώπη ότι η Μόσχα ενδέχεται να μην επανεκκινήσει τον αγωγό Nord Stream 1 την Πέμπτη.