Σαουδάραβας ο δράστης της επίθεσης με 3 νεκρούς σε ναυτική βάση

Σαουδάραβας ο δράστης της επίθεσης με 3 νεκρούς σε ναυτική βάση

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον έξι τραυματίστηκαν στην αμερικανική ναυτική Βάση της Πενσακόλα στη Φλόριντα, όταν ένοπλος άρχισε να πυροβολεί κατά του προσωπικού το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ναυτικού έντεκα άτομα μεταφέρθηκαν σε δύο τοπικά νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, και λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τριών εξ αυτών. 

Νεκρός είναι και ο δράστης από τα πυρά αξιωματικών του Γραφείου του σερίφη στη Βάση που επενέβησαν για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο δράστης ήταν Σαουδάραβας, μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας του και βρισκόταν εκεί για να παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης.

«Νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλές απαντήσεις που θα δοθούν ως προς το γεγονός ότι αυτό το πρόσωπο, ένας ξένος, μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, εκπαιδευόταν στο έδαφός μας και διέπραξε αυτό», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Η κυβέρνηση του Ριάντ «πρέπει να φροντίσει για τα θύματα αυτά. Η ίδια βρίσκεται να οφείλει ένα χρέος εδώ, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν εκ των πολιτών της», πρόσθεσε.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του να συνεργαστούν με τις αρχές των ΗΠΑ που διερευνούν την αιματηρή επίθεση στην αεροπορική βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Πενσακόλα, μια σημαντική βάση του ΠΝ των ΗΠΑ στη Φλόριντα και τον διαβεβαίωσε ότι ο «δράστης αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος» δεν αντιπροσωπεύει τον σαουδαραβικό λαό.

Νωρίτερα σήμερα ένας Σαουδάραβας υπήκοος, μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας του, οποία άνοιξε πυρ στην αεροναυτική βάση σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο βασιλιάς Σαλμάν εξέφρασε τη «θλίψη και την οδύνη του» για την ένοπλη επίθεση, τόνισε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από την τηλεφωνική κλήση μεταξύ των δύο ηγετών.

«Η αυτού μεγαλειότης, ο βασιλιάς Σαλμάν, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος δεν αντιπροσωπεύει τον σαουδαραβικό λαό, ο οποίος θεωρεί τον αμερικανικό λαό φίλο και σύμμαχο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Ο βασιλιάς «έδωσε εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας αυτής της φρικιαστικής επίθεσης».

Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η επίθεση έχει τρομοκρατικά κίνητρα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς σε αμερικανική Βάση, αφού την Τετάρτη, ένας ναύτης πυροβόλησε τρεις πολίτες στη στρατιωτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, σκοτώνοντας δύο άτομα προτού αυτοκτονήσει και ο ίδιος.