Πολωνία: Ο Κατσίνσκι καταγγέλλει τις «κοινωνικές ασθένειες» της Δύσης

Πολωνία: Ο Κατσίνσκι καταγγέλλει τις «κοινωνικές ασθένειες» της Δύσης

Ο αρχηγός των πολωνών συντηρητικών Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ντε φάκτο ηγέτης της Πολωνίας από το 2015, κατήγγειλε σήμερα τις «κοινωνικές ασθένειες» που κατατρώγουν την ΕΕ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Πολωνία θέλει να παραμείνει μέλος της Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), ηλικίας 68 ετών, κατέφυγε στη συνηθισμένη αντιευρωπαϊκή κορώνα του την ώρα που η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μετά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

«Οι Πολωνοί θέλουν να είναι στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση (...) Η Πολωνία είναι έτοιμη να επωμισθεί τα βάρη που πάνε μαζί (...) Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της Δύσης και να αφήσουμε να μολυνθούμε από τις κοινωνικές ασθένειες που κατατρώγουν» την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Κατσίνσκι χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι σήμανε σήμερα στη Βαρσοβία την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, για τις οποίες δήλωσε πως θα είναι «μια μεγάλη μάχη» για το κόμμα του, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εξακολουθεί να έχει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των Πολωνών.

«Οι Πολωνοί είναι ένα φιλόδοξο έθνος και γνωρίζουν πως η ΕΕ είναι η συντομότερη οδός για να βελτιώσουν την άνεση της ζωής τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στις ευρωεκλογές της ερχόμενης χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Η Πολωνία θέλει να είναι μέσα στην ΕΕ. Θέλουμε η Πολωνία να είναι εκεί κυρίαρχη», δήλωσε προσθέτοντας πως αυτοί που κατηγορούν το PiS ότι θέλει να βγάλει την Πολωνία από την ΕΕ «βλάπτουν την Πολωνία».

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος είχε κάνει λίγες δημόσιες εμφανίσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας προβλημάτων υγείας, κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου του PiS, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το φθινόπωρο του 2015.

Χειροκροτούμενος από 2.000 οπαδούς του, μπήκε στην αίθουσα χωρίς πατερίτσες και ήταν φανερά σε καλή φόρμα.

Η μακρά απουσία του είχε τροφοδοτήσει φήμες στην Πολωνία και το εξωτερικό για την κατάσταση της υγείας του. Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για καρκίνο στο πάγκρεας.

Οι Πολωνοί θα κληθούν στις κάλπες τέσσερις φορές μέχρι το 2020: για τις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο, για τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές το 2019 και τέλος για τις προεδρικές εκλογές το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ