Πολιορκία διαρκείας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Πολιορκία διαρκείας στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιορκία στο Πολυτεχνείο του Χονγκ με τους διαδηλωτές να έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Όσοι φοιτητές και διαδηλωτές προσπάθησαν να φύγουν από το Πολυτεχνείο ήρθαν αντιμέτωποι με δακρυγόνα, σφαίρες με πλαστική επικάλυψη και στη συνέχεια συνελήφθησαν. Η αστυνομία σε συνέντευξη τύπου κάλεσε τους διαδηλωτές να αφήσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν, τονίζοντας ότι θα συλληφθούν για «ταραχές».

Δεκάδες φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές κατάφεραν σήμερα το απόγευμα να διαφύγουν από την Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ, η οποία πολιορκείται από την αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να ξεφύγουν από τον κλοιό της αστυνομίας έξω από το Πολυτεχνείο και να διαφύγουν, κατεβαίνοντας με σκοινιά από πεζογέφυρα σε δρόμο στον οποίο τους περίμεναν μοτοσικλετιστές, οι οποίοι τους απομάκρυναν με ασφάλεια από την περιοχή.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Τενγκ Τζιν-Γκουανγκ, τους είχε παροτρύνει να φύγουν, λέγοντας ότι οι αρχές είχαν συμφωνήσει σε «ανακωχή» με την προϋπόθεση ότι οι διαδηλωτές θα σταματήσουν τις «επιθέσεις».

Μετά από 18 ώρες πολιορκίας, οι αστυνομικές αρχές άφησαν κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού να εισέλθει στο πανεπιστήμιο προκειμένου να περιθάλψει τους τραυματίες ορισμένοι εκ των οποίων φέρεται να είναι σοβαρά. Σύμφωνα με την
ιστοσελίδα Hong Kong Free Press 300 με 500 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο του πανεπιστημίου, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι σύντομα με την έλλειψη τροφίμων.

Παράλληλα όμως η κατάσταση είναι τεταμένη και στους γύρω δρόμους από το Πολυτεχνείο, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες σε όλη τη πόλη για να συλλάβει διαδηλωτές.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί οι φοιτητές πυρπόλησαν την είσοδο του πολυτεχνικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την απόπειρα εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με πυροβολισμούς από σφαίρες καουτσούκ, με δακρυγόνα και με συλλήψεις σε όσους επιχείρησαν να βγουν από τη Σχολή, σύμφωνα με το Reuters.

Νίκη για τους διαδηλωτές

Στο μεταξύ σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που πέρασε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας και το οποίο απαγόρευε τη χρήση μάσκας ή άλλου καλύμματος του προσώπου στις κινητοποιήσεις.

«Οι περιορισμοί που επιβάλλει στα θεμελιώδη δικαιώματα (…) ξεπερνούν αυτό που είναι λογικά απαραίτητο», εκτίμησε το δικαστήριο, σύμφωνα με περίληψη της απόφασής του που αποτελεί νίκη για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του το 1997 στην Κίνα, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο να απαγορεύσουν τη χρήση μάσκας στη διάρκεια των διαδηλώσεων.