7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι μάρτυρες για τη περιβόητη φράση του Τζόνσον για τα lockdown

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι μάρτυρες για τη περιβόητη φράση του Τζόνσον για τα lockdown
Shutterstock

Συνέχιζεται το ντόμινο εξελίξεων μετά το δημοσίευμα της Daily Mail για την επίμαχη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο πολυμέτωπων πυρών κάθως δυο ακόμα αυτήκοοι μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον είπε όντως τη φράση «Οχι άλλα γαμ… lockdowns, αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»,

Η φράση του πρωθυπουργού, όπως δηλώνουν οι αυτήκοοι μάρτυρες στο ΙΤV, ειπώθηκε στο γραφείο του, με ανοικτές πόρτες, όταν εκείνος καλείτο να αποφασίσει την επιβολή του δεύτερου lockdown, το φθινόπωρο. Μιλώντας στον Guardian, μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε τη φράση του Τζόνσον και υπαινίχθηκε ότι τα σχόλια ακούστηκαν και από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, έξω από το γραφείο του Τζόνσον. Μια δεύτερη πηγή, η οποία δεν άκουσε τα σχόλια απευθείας, είπε ότι υπήρξε συζήτηση για αυτά στη Ντάουνινγκ Στριτ πέρυσι, αν και η φράση που ανέφερε ρητά η πηγή ήταν «όχι άλλο γαμ.. κλείσιμο… ανεξάρτητα από τις συνέπειες».

Στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτησή του, ενώ οργανώσεις θυμάτων του κορονοϊού εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την έλλειψη ενσυναίσθησης.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι που θα έπρεπε να κληθούν να καταθέσουν σε μια τέτοια έρευνα είναι επί του παρόντος πολύ απασχολημένοι. Χθες η Ντάουνιγκ Στριτ διεύψευσε το δημοσίευμα δια στόματος και του ίδιου του Τζόνσον. «Όχι δεν το είπα ποτέ. Το σημαντικό όμως, νομίζω, ότι οι πολίτες αυτό που θέλουν από εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown λειτουργούν. Και όντως λειτούργησαν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ και ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, προέβη σε διάψευση δηλώνοντας πως «ο Τζόνσον ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της Covid»

Μάλλον περισσότερες ελπίδες να πέσει φως σε όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, οδηγώντας στον θάνατο 127.000 Βρετανούς, εναπόκεινται στον «πόλεμο των διαρροών». Ολα ξεκίνησαν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τον απομακρυνθέντα κορυφαίο πρωθυπουργικό σύμβουλο Ντόμινικ Κάμινγκς για ορισμένες διαρροές σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον. Ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι είναι η πηγή των διαρροών και ανταπέδωσε, λέγοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ανίκανος και ότι στερείται ακεραιότητας.

Ο Κάμινγκς αναμένεται να εκμεταλλευθεί την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα για να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Ηδη το σαββατοκύριακο έγραψε στο Twitter ότι η αποτυχία έγκαιρης εφαρμογής ταξιδιωτικών περιορισμών στην Βρετανία είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα προκαλώντας χιλιάδες θύματα της επιδημίας.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Κάμινγκς προειδοποιούν ότι ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Τζόνσον έχει τις ηχητικές καταγραφές όλων των ευαίσθητων συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ με υπουργούς και αξιωματούχου.