Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου

Λίγες μέρες μετά την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 160 ανθρώπων στην Βηρυτό, και μετά τις διαδηλώσεις που έλαβαν τη μορφή ταραχών, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιαμπ ανακοίνωσε με διάγγελμα του την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Την παραίτησή του Ντιαμπ και της κυβέρνησης συνολικά, είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας στο πρακτορείο Reuters. Εξάλλου, το τελευταίο 48ωρο είχαν ανακοινώσει κατά σειρά τις παραιτήσεις τους, οι υπουργοί Ενημέρωσης, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, με τελευταία αυτή του υπουργού Οικονομικών Γκαζί Γουάνζι ο οποίος ήταν ο βασικός διαπραγματευτής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σκοπό τη δημιουργία ενός πακέτου διάσωσης για τη χειμαζόμενη οικονομικά χώρα. 

Σύμφωνα με την διαδικασία, ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μισέλ Αουν, θα παραμείνει στη θέση του σε υπηρεσιακό ρόλο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνουν εκλογές ή αν θα σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν σε εκκρεμότητα συζητήσεις με το ΔΝΤ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους για ίδιον όφελος.

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού.