7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Πακιστάν: Απαγορεύει σχεδόν τα πάντα για τους ανεμβολίαστους

Πακιστάν: Απαγορεύει σχεδόν τα πάντα για τους ανεμβολίαστους
AP Photo/K.M. Chaudary

Το Πακιστάν θα απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19 από την 1η Αυγούστου και θα απαιτήσει από όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα να εμβολιαστούν έως τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μαζί με πλήθος άλλων περιορισμών.

Από την 1η Αυγούστου, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται σε κυβερνητικά γραφεία, σχολεία, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα, δήλωσε ο Ασάντ Ουμάρ, επικεφαλής του Κέντρου Εθνικής Διοίκησης και Επιχειρήσεων (NCDC), ενός σώματος που διαχειρίζεται ο στρατός το οποίο επιτηρεί την απόκριση στην πανδημία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας στην Ισλαμαμπάντ.

«Αν δεν είστε εμβολιασμένοι, δεν μπορείτε να πάτε να διδάξετε στα σχολεία και στα κολέγια από την 1η Αυγούστου», είπε ο Ουμάρ. «Δεν μπορούμε να θέσουμε τις ζωές των παιδιών μας σε κίνδυνο απλώς και μόνο επειδή δεν είστε έτοιμοι να κάνετε το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Οι δάσκαλοι και οι σπουδαστές ηλικίας άνω των 18 ετών, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες και στο λιανικό εμπόριο απαιτείται επίσης να εμβολιαστούν έως τα τέλη Αυγούστου, είπαν.

Το Πακιστάν έχει δει τον αριθμό των μολύνσεων από κορονοϊό να εκτοξεύεται, με κυρίαρχη την παραλλαγή Δέλτα, και οι ανεπαρκείς υγειονομικές υποδομές του υφίστανται ακραία πίεση.

Το εθνικό ποσοστό θετικότητας στην COVID-19 είναι 7,53%, σύμφωνα με το NCOC. Το ποσοστό στη νότια πόλη-λιμάνι Καράτσι έφθασε το 23% τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το NCDC, πάνω από 27,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ μόνο 5,9 εκατ. έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε έναν πληθυσμό 220 εκατομμυρίων.

Ανέφερε πως το Πακιστάν έχει καταγράψει 4.497 νέες μολύνσεις και 76 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι τώρα, 23.209 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19 στο Πακιστάν.