Π.  Άλτμαϊερ: Τα σύνορα στην Ευρώπη πρέπει να μείνουν ανοιχτά παρά την επιδημία κορονοϊού

Π. Άλτμαϊερ: Τα σύνορα στην Ευρώπη πρέπει να μείνουν ανοιχτά παρά την επιδημία κορονοϊού

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ τάχθηκε σήμερα με δηλώσεις του κατά των ελέγχων στα σύνορα ή του κλεισίματός τους με συνεπακόλουθο την απομόνωση ολόκληρων χωρών, παρά της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα μεγάλο αγαθό. Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει (τέτοιους) περιορισμούς, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός και υπουργός Οικονομικών σήμερα από το Βερολίνο, την ώρα όμως που η Αυστρία ήδη επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε άτομα προερχόμενα από την Ιταλία, την χώρα που αποτελεί κύρια εστία μόλυνσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με 631 θανάτους και 10.149 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην γερμανική οικονομία και το εάν η ύφεση απειλεί τη Γερμανία, ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι «το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι δύσκολο». «Η Ιταλία και η Κίνα - δύο από τις πλέον πληγείσες χώρες - αποτελούν σημαντικούς εμπορικούς εταίρους για τη Γερμανία. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι Ιταλοί εταίροι είναι μάλιστα για πολλές γερμανικές εταιρείες ακόμα πιο σημαντικοί από τους Κινέζους».

Ο Πέτερ Άλτμαϊερ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ανέφερε ότι «πρέπει να μην μολυνθεί η οικονομία από τον ιό» και ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης: να επιβραδυνθεί η διάδοση του κορονοϊού και να εμποδιστεί η ύφεση», ενώ σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις στο έλεος των συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού.

Πάντως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, πολλοί είναι οι Γερμανοί οικονομολόγοι οι οποίοι αναμένουν την εμφάνιση ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.