Οργή επιστημόνων μετά την πρόταση Τραμπ για τα απολυμαντικά

Οργή επιστημόνων μετά την πρόταση Τραμπ για τα απολυμαντικά

Θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στην επιστημονική κοινότητα, έχουν προκαλέσει οι νέες απόψεις του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, που πριν από λίγο καιρό συνιστούσε τη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς, δεν δίστασε να προτείνει στους επιστήμονες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο θεραπείας μέσω ενέσεων με απολυμαντικό. 

Σημειώνεται ότι αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης παρουσίασε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, σύμφωνα με την οποία ο Covid-19 εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται σε ηλιακό φως και θερμότητα, καθώς επίσης ότι η χλωρίνη θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό στο σάλιο ή στα αναπνευστικά υγρά μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ η ισοπροπυλική αλκοόλη θα μπορούσε να τον σκοτώσει ακόμη πιο γρήγορα.

Παρερμηνεύοντας μάλλον το πόρισμα μίας έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο ιός εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου και τις υψηλές θερμοκρασίες, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε αφενός την ακτινοβόληση των ασθενών με υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου τη ενδοφλέβια χορήγηση κάποιου είδους απολυμαντικού στον οργανισμό των ασθενών. 

«Οι ενημερώσεις από τον Τραμπ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μποϊκοτάρετε την προπαγάνδα. Ακούστε τους ειδικούς. Και σας παρακαλώ μην πιείτε απορρυπαντικό», ανέφερε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Όπως δήλωσε στο CNN o Τζόναθαν Ράινερ, καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον, "πολύ λίγα από αυτά που είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με την απολύμανση ή τη φωτοθεραπεία έχουν νόημα. όλοι θέλουν μια γρήγορη λύση. Και ο πρόεδρος θέλει σαφώς μια γρήγορη λύση. Αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με την επιστήμη".

Ο πνευμονολόγος δρ. Βιν Γκούπτα είπε στο NBC «Αυτή η ιδέα της χορήγησης με ένεση ή λήψη οποιουδήποτε είδους καθαριστικού προϊόντος στον οργανισμό είναι ανεύθυνη και είναι επικίνδυνη. Είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν θέλουν να αυτοκτονήσουν". Παράλληλα προειδοποίησε: «Οποιαδήποτε ποσότητα χλωρίνης ή ισοπροπυλικής αλκοόλης ή οποιουδήποτε είδους κοινού καθαριστικού είναι ακατάλληλο για κατάποση. Μικρές ποσότητες είναι θανατηφόρες».

Λευκός Οίκος: Τα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τα μέσα ενημέρωσης ότι απέσπασαν από το εννοιολογικό τους πλαίσιο τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη δυνατότητα να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός μόνον με τη χρήση απολυμαντικού κι οι οποίες προκάλεσαν δημόσια κατακραυγή.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως πως οι Αμερικανοί οφείλουν να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους σχετικά με τις όποιες θεραπείες για τον κορονοϊό, κάτι που τόνισε ξανά και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης», υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι.

«Μπορείτε να βασισθείτε στα μέσα ενημέρωσης όταν θέλετε με ανευθυνότητα να αποσπάσετε λόγια του προέδρου Τραμπ από το εννοιολογικό τους πλαίσιο και να δημοσιεύσετε αρνητικά πρωτοσέλιδα», πρόσθεσε η ίδια υπαινικτικά.

Διαβάστε ακόμα: 

- Reckitt Benckiser: Απαγορεύεται η χορήγηση απολυμαντικών σε ανθρώπους