Οι καταθέσεις που «καίνε» τον Τραμπ και η στάση των Ρεπουμπλικάνων

Οι καταθέσεις που «καίνε» τον Τραμπ και η στάση των Ρεπουμπλικάνων

Του Γιάννη Μαντζίκου

Δέκα μέρες συμπληρώνονται αισίως από τη στιγμή που η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπρόσωπων ξεκίνησε τις δημόσιες ακροάσεις για την υπόθεση που αφορά τις φερόμενες προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να αναγκαστεί η Ουκρανία να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν ο οποίος εμφανίζεται εκ των φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντεν με αντάλλαγμα την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας. Ο υιός Μπάιντεν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma, μιας ουκρανικής εταιρείας αερίου σε μια εποχή που ο πατέρας του Τζο ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο διάστημα αυτό, ξεχώρισε η κατάθεση του Γκόρντον Σοντλαντ του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ και αυτή του Μπιλ Τέιλορ. Ο Σόντλαντ, επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό τομέα και χορηγός του Τραμπ, μαζί με τον διπλωμάτη Κερτ Βόλκερ και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι, θεωρείται ένας από τους τρεις ανθρώπους που φέρεται να χρησιμοποιούσε η αμερικανική κυβέρνηση για να παρακάμπτει τα συνήθη κανάλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών, ο Σόντλαντ είπε πως «ακολουθούσε τις εντολές του προέδρου» για να συνεργαστεί με τον δικηγόρο Ρούντολφ Τζουλιάνι ώστε να πιέσουν την Ουκρανία να ξεκινήσει δύο έρευνες οι οποίες θα ευνοούσαν πολιτικά τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία, Μπιλ Τέιλορ, υποστήριξε ότι ένας βοηθός του έμαθε ότι ο Τραμπ ενδιαφερόταν περισσότερο για την έρευνα εις βάρος του Μπάιντεν παρά για την Ουκρανία. Ο Τέιλορ έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για μια συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε., Γκόρντον Σόντλαντ με κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο στις 26 Ιουλίου. Ο Τέιλορ ο οποίος έχει υπηρετήσει την αμερικανική διπλωματία υπό την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, ανέφερε ότι ο Τραμπ απείλησε να μην παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αν δεν ξεκίνησει έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντερ, γιο του Τζο Μπάιντεν. 

Παρά τις καταθέσεις από αξιωματούχους και διπλωμάτες που δείχνουν επιβαρυντικές για τον Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι και μέλη του Κογκρέσου δεν δείχνουν σημάδια «διάσπασης». Στις δηλώσεις που έκαναν στο «Associated Press» βουλευτές των Ρεπουμπλικανών δεν φαίνεται να πτοούνται, αντίθετα ζητούν από τους Γερουσιαστές του κόμματος να προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος για την υπεράσπιση του πρόεδρου, όταν η υπόθεση έλθει στο εν λόγω σώμα. Χαρακτηριστικά, δυο βουλευτές του Οχάιο, ο Τζιμ Τζόρνταν και ο Μπράντ Γουένστραπ θέλουν να δουν τον Χάντερ Μπάιντεν να καταθέτει, ιδανικότερα δε και τον πληροφοριοδότη της συνομιλίας Τραμπ-Ζελένσκι.

Την τάση αυτή για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αποτυπώνουν και οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το «Five Thirty Eight», το 10% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζει την διαδικασία παραπομπής του προέδρου, ποσοστό που βαίνει μειούμενο, αφού ήταν στο 15,2% στις αρχές Οκτωβρίου.

Τέλος το εκλογικό σώμα παραμένει διαιρεμένο και αν και αυτή τη στιγμή, αυτοί που υποστηρίζουν την παραπομπή έχουν πάρει «κεφάλι» με 47,4% έναντι 45,2% τάσσονται εναντίον. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δείχνουν ότι οι εκλογές του 2020 θα διεξαχθούν υπό συνθήκες μεγάλης πόλωσης...