Ο Τραμπ θα απαγορεύσει τις πτήσεις κινεζικών αερογραμμών στις ΗΠΑ
Reuters

Ο Τραμπ θα απαγορεύσει τις πτήσεις κινεζικών αερογραμμών στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να απαγορεύσει σε κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα μέσα Ιουνίου, καθώς πιέζει το Πεκίνο να επιτρέψει στις αμερικανικές αεροπορικές να συνεχίσουν τις πτήσεις, σύμφωνα με όσα είπαν τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των αεροπορικών εταιρειών, στο Reuters. 

Η κίνηση, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, τιμωρεί την Κίνα αφού το Πεκίνο δεν συμμορφώθηκε με υφιστάμενη συμφωνία για πτήσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί επίσης τους τελευταίους μήνες εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων γύρω από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι περιορισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 16 Ιουνίου, αλλά η ημερομηνία θα μπορούσε να παραταθεί από τον Τραμπ, ανέφεραν οι πηγές σχετικά με το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η Delta Air Lines και η United Airlines ζήτησαν να συνεχίσουν πτήσεις προς την Κίνα αυτό το μήνα, ακόμη και όταν οι κινεζικοί αερομεταφορείς συνέχισαν τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η οδηγία ισχύει για τις Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines και Hainan Airlines, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, σημειώνει το πρακτορείο

Η κυβέρνηση του Τραμπ στις 22 Μαΐου κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι καθιστά αδύνατο για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να ξαναρχίσουν τις υπηρεσίες τους στην Κίνα και διέταξε τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να υποβάλουν δρομολόγια πτήσεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η διοίκηση καταργεί επίσης τις επιβατικές πτήσεις τσάρτερ και προειδοποιεί τους αερομεταφορείς να μην περιμένουν εγκρίσεις. Διοικητικοί αξιωματούχοι έχουν αποκαλύψει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πτήσεις τσάρτερ για την παράκαμψη των ορίων της κινεζικής κυβέρνησης στις πτήσεις.

Στις 31 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε την είσοδο στους περισσότερους μη Αμερικανούς πολίτες, που βρέθηκαν στην Κίνα τις προηγούμενες 14 ημέρες, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αλλά δεν επέβαλε περιορισμούς στις κινεζικές πτήσεις. Σημαντικοί αερομεταφορείς των ΗΠΑ αποφάσισαν εθελοντικά να σταματήσουν όλες τις πτήσεις επιβατών προς την Κίνα τον Φεβρουάριο.

AP Photo/Patrick Semansky