Ο Τραμπ παίζει με τη φωτιά για την παραπομπή του

Ο Τραμπ παίζει με τη φωτιά για την παραπομπή του

Του Γιάννη Μαντζίκου

O Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε νέο μέτωπο με τους Δημοκρατικούς μετά την σφοδρή επίθεση εναντίον της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρί Γιοβάνοβιτς η οποία καταθέτει για την υπόθεση της παραπομπής του προέδρου στη Γερουσία.

Ο Τραμπ μέσω του αγαπημένου του Twitter επιτέθηκε στην Γιοβάνοβιτς σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της. Έτσι λοιπόν αναφέρθηκε υποτιμητικά στην καριέρα της και στα πόστα τα οποία κατά καιρούς είχε λάβει.

Στην αρχική κατάθεσή της στο Κογκρέσο κεκλεισμένων των θυρών, η Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι αισθάνθηκε να «απειλείται», όταν ο Αμερικανός πρόεδρος τη χαρακτήρισε «μπελά», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό ομολόγό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «θα της συμβούν διάφορα».

Σε πρώτη φάση όμως, η επίθεση φέρεται να γύρισε μπούμερανγκ, αφού οι Δημοκρατικοί αλλά και οι Ρεπουμπλικανοι δεν θέλουν να βλέπουν να αμφισβητείται η αξιοπιστία δημοσίων υπαλλήλων, πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι διπλωμάτες καριέρας σαν τη Γιοβάνοβιτς.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η επίθεση μπορεί να απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον Τραμπ από τις γυναίκες ψηφοφόρους, από τις οποίες έχασε σημαντικά ποσοστά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για εκφοβισμό μαρτύρων από τον πρόεδρο ενόψει των δύσκολων ακροάσεων που αναμένονται. Ωστόσο, ο Τζόναθαν Τέλει νομικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον τόνισε στην ιστοσελίδα the Hill ότι "ο Τραμπ δεν μπορεί να κατηγορηθεί μέχρι στιγμής για εκφοβισμό ωστόσο οι επιθέσεις είναι επιβαρυντικές για την πορεία της υπόθεσης".

Τις επόμενες ημέρες πάντως, στην αρμόδια Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει ο Μαρκ Σάντι, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού.

Ο ίδιος καλείται να δώσει πληροφορίες σχετικά με το «πάγωμα» της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία – σύμφωνα με τις καταγγελίες – αποτέλεσε το μέσο για την άσκηση πίεσης προς το Κίεβο, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, εξέχοντος στελέχους των Δημοκρατικών.