Ο Μπόρις Τζόνσον μιμείται τον Τόνι Μπλερ;
Deutsche Welle

Ο Μπόρις Τζόνσον μιμείται τον Τόνι Μπλερ;

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον. Αν και οι εκλογές του 2024 είναι ακόμη μακριά, από τώρα επιδιώκει μια κοινωνική στροφή, στα χνάρια του Τόνι Μπλερ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Το σχέδιο Τζόνσον "ανεβαίνουμε επίπεδο" θυμίζει κατά πολύ το πρόγραμμα του πρώην Εργατικού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ "κοινωνία ευκαιριών", όπως σημειώνεται. Η φιλοδοξία του να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έχοντας στον στόχο του και "εργατικούς" ψηφοφόρους.

Τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά βρίσκονται οι εθνικές εκλογές της Αγγλίας στις 2 Μαΐου του 2024 για τον φιλόδοξο Μπόρις Τζόνσον, που εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένος να νικήσει για δεύτερη φορά κερδίζοντας ψηφοφόρους όλου του πολιτικού φάσματος.

Συγκεκριμένα ήδη έχει κατευθύνει το κόμμα των Συντηρητικών σε μια πιο κοινωνική προσέγγιση καθώς συνεχώς εξαγγέλλει κυβερνητικές δαπάνες υποδομών κυρίως σε περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας που αποτελούν κλασικό προπύργιο του Εργατικού κόμματος. Άλλωστε το πρώτο βήμα έγινε στην εμβόλιμη εκλογική διαδικασία στο Χαρτλεπουλ τον Μάιο που κατάφερε να επικρατήσει το κόμμα του Τζόνσον για πρώτη φορά στην ιστορία της περιφέρειας.

Όπως ο Τόνι Μπλερ…

Χαρακτηριστικά πριν δύο μήνες στον "Λόγο της Βασίλισσας", όπου και με αυτόν άρχισε επίσημα το βουλευτικό έτος και παρουσιάστηκε η ατζέντα της κυβέρνησης, περιελάμβανε τη δημιουργία οκτώ ελεύθερων λιμένων (freeports) στην περιφέρεια, επενδύσεις στους σιδηρόδρομους της βόρειας Αγγλίας αλλά και προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους, όπως επισημαίνεται στην Deutsche Welle.

Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πηγές όχι απλά επιβεβαιώνουν αυτή τη στροφή αλλά αποκάλυψαν στην Guardian ότι ο Μπόρις Τζόνσον μιμείται τη ρητορική του Τόνι Μπλερ και προσπαθεί να εντάξει στο πρόγραμμά του "ανεβαίνουμε επίπεδο"/ "levelling up" κάποιες πτυχές του σχεδίου "κοινωνία ευκαιριών"/ "opportunity society" που είχε υποσχεθεί ο πρώην ηγέτης των Εργατικών.

Αντιδράσεις από τους Συντηρητικούς για τη στροφή Τζόνσον

Προφανώς, και οι πιο σκληροπυρηνικοί Συντηρητικοί βουλευτές επιμένουν στο μοντέλο της Μάργκαρετ Θάτσερ ασκώντας ήδη κριτική για τα λεφτά που δαπανούνται στη διαχείριση της πανδημίας, εντούτοις ο Τζόνσον καθώς βλέπει την ελεύθερη πτώση του εργατικού κόμματος είναι αποφασισμένος να κλέψει τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας τις δικές τους πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 24 Ιουλίου ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει δυο χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο και παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί ο ίδιος και το κόμμα σε θέματα ηθικής, όπως στην περίπτωση του lobbying του Κάμερον, την παραίτηση Χάνκοκ και τις αποκαλύψεις του Ντόμινικ Κάμινγκς παραμένει δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις με τη δημοτικότητά του στο 34% έναντι 23% του Κιρ Στάρμερ και την πρόθεση ψήφου να φτάνει στο 44% έναντι 31% των Εργατικών.

Το 2019 ο Μπόρις Τζόνσον χάρισε μία μεγάλη νίκη στους Συντηρητικούς όμως τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής του έχει ασχοληθεί μόνο με το Μπρέξιτ και τη διαχείριση της πανδημίας δύο θέματα που έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή των Βρετανών. Τώρα καθώς το τοπίο ξεδιαλύνει ο Τζόνσον θέλει να κινηθεί γρήγορα ενώ ο βιογράφος του Άντριου Γκίμσον εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι "αν παίξει τα χαρτιά του σωστά θα μπορέσει να κερδίσει τρεις θητείες ακόμα".