Ο Μπάιντεν καλεί τον Σαουδάραβα Βασιλιά πριν τη δημοσίευση έκθεσης για τη δολοφονία Κασόγκι
Axios

Ο Μπάιντεν καλεί τον Σαουδάραβα Βασιλιά πριν τη δημοσίευση έκθεσης για τη δολοφονία Κασόγκι

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να καλέσει σήμερα τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, εν όψει της δημοσίευσης μιας έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην οποία ρόλο φέρεται να είχε ο Πρίγκιπας Διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αναφέρουν πηγές της ιστοσελίδας Axios.

Η επικοινωνία, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη συνομιλία του Μπάιντεν ως προέδρου με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Οι δυο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων την αμυντική συνεργασία και το ζήτημα του Ιράν. Ωστόσο, η επικείμενη δημοσίευση της έκθεσης έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η έκθεση που εκπονήθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και αναμένεται να δημοσιευθεί την Πέμπτη υποστηρίζει ότι ο Σαουδάραβος πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν συμμετείχε στη δολοφονία και τον διαμελισμό του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο  προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας αρνείται την όποια εμπλοκή στην δολοφονία Κασόγκι, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και για ένα διάστημα τρόμαξε τους επενδυτές, αν και ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι το έγκλημα συνέβη επί διακυβερνήσεώς του. Οκτώ άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης επτά έως 20 ετών για την δολοφονία, ενώ το Ριάντ υποστηρίζει ότι προωθεί την πλήρη μεταρρύθμιση των μυστικών υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θα τηρήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ριάντ, η βασιλική κυβέρνηση του οποίου έχει εμπλακεί σε υποθέσεις όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί πάντως στάση συμβιβασμού έναντι της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπάρξει ίσως ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ριάντ σε θέματα ασφαλείας, τρομοκρατίας και ενέργειας.