«Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της ΕΕ στα Βαλκάνια»
Süddeutsche Zeitung

«Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της ΕΕ στα Βαλκάνια»

Με αφορμή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της ΕΕ στα Βαλκάνια» επισημαίνει τις αποσταθεροποιητικές για την περιοχή επιπτώσεις από την άρνηση του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα.

Επίσης στο σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας, όπως παραθέτει η Deutsche Welle, αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατάφερε, παρακάμπτοντας στην αντίσταση των εθνικιστών του VMRO, οι οποίοι κατευθύνονται από τη Μόσχα, να πείσει τους συμπατριώτες του να αλλάξει η χώρα το όνομά της και με αυτόν τον τρόπο να προσπεράσει το μεγαλύτερο εμπόδιο καθ' οδόν προς την ένταξή της στην ΕΕ.

Εντούτοις, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Οκτώβριο προέβαλε αιφνιδιαστικά βέτο κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Οι Βρυξέλλες δεν κράτησαν το λόγο τους. Ο Ζάεφ παραιτήθηκε και τώρα το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στα Σκόπια. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι εθνικιστές θα κερδίσουν» σημειώνεται στην Süddeutsche Zeitung. 

Καταληκτικά στο σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρει πως «Την απόδειξη ότι η φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα δεν χρησιμεύει δήθεν σε τίποτα, την έδωσαν οι ίδιες οι Βρυξέλλες. Ο Μακρόν έχει εν τω μεταξύ σχετικοποιήσει την άρνησή του. Η ΕΕ δημιουργεί και πάλι νέες ελπίδες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει σύντομα να βρουν μια κοινή δεσμευτική γραμμή απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια απρόβλεπτη βαλκανική πολιτική μπορεί να έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στην περιοχή, όπως δείχνει η περίπτωση Ζάεφ».