Ντ. Τραμπ: «Κακή ιδέα η τουρκική εισβολή στη Συρία - Δεν υποστηρίζουμε»

Ντ. Τραμπ: «Κακή ιδέα η τουρκική εισβολή στη Συρία - Δεν υποστηρίζουμε»

Οι «ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την επίθεση αυτή και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι συγκεκριμένη επιχείρηση (στη Συρία) είναι μια κακή ιδέα», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καλεί παράλληλα την Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την περιοχή και να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

Λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως που ο ίδιος έδωσε προαναγγέλλοντας την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις περιοχές στις οποίες επιχειρεί η Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να καταγγέλλει την εισβολή στη Συρία και μάλιστα όχι μέσω twitter αλλά επισήμως διά ανακοινώσεως του μέσω του Λευκού Οίκου.

Ο Ντ. Τράμπ έχει ακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες και ώρες μια τακτική διφορούμενη. Από την μία έδωσε «πράσινο φως» στην Τουρκία και από την άλλη δήλωσε πως θα την «καταστρέψει οικονομικά» αν υπερβεί τα όρια, τα οποία δεν διευκρίνισε. Μόλις χθες αναγόρευσε την Άγκυρα σε ισχυρό εταίρο και συνομιλητή της Ουάσινγκτον ανακοινώνοντας και την επίσκεψη Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι οι Κούρδοι μαχητές είναι φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σήμερα με την ανακοίνωσή του εμφανίζεται να καταγγέλλει την επίθεση. Μια ανακοίνωση που ήρθε όμως μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ όπου Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ενώσει δυνάμεις καταγγέλλοντας την πολιτική Τράμπ στη Συρία.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας από τους πλέον στενούς του συνεργάτης ο Γερουσιαστής Γκρέιαμ πρωταγωνιστεί στην καμπάνια κατά της απόφασής καταγγέλλοντας επισήμως την τακτική του Ντ. Τράμπ και την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή της Συρίας όπου η Τουρκία επιχειρεί ή προτίθεται να επιχειρήσει.

Στην ανακοίνωσή μεταξύ άλλων σημειώνει πως είναι κακή ιδέα η εισβολή της Τουρκίας. Εν τούτοις αξίζει να σημειωθεί πως δεν λαμβάνει ξεκάθαρη θέση αρκούμενος να δηλώσεις πως «Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους πολίτες, να προστατεύει τις θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, και να διασφαλίζει ότι δεν θα λάβει χώρα καμία ανθρωπιστική κρίση»

Αναλυτικά, η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει: 

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την επίθεση αυτή και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι είναι μια κακή ιδέα. Δεν υπάρχουν αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή. Από την πρώτη μέρα που εισήλθα στην πολιτική σκηνή, κατέστησα σαφές ότι δεν επιθυμούσα να συμμετάσχω σε αυτούς τους ατελείωτους, ανόητους πολέμους - ειδικά εκείνους που δεν ωφελούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους πολίτες, να προστατεύει τις θρησκευτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, και να διασφαλίζει ότι δεν θα λάβει χώρα καμία ανθρωπιστική κρίση - και κρατάμε αυτή τη δέσμευση. Επιπλέον, η Τουρκία είναι τώρα υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαχητές ISIS που κρατούνται αιχμάλωτοι θα παραμείνουν στη φυλακή και ότι το ISIS δεν ανασυσταθεί με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή.

Αναμένουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις της και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».