Ντ. Τραμπ: Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι κοντά

Ντ. Τραμπ: Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι κοντά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας στην εκπομπή Fox and Friends ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας προκειμένου να τερματισθεί ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος μέσω της αλληλοεπιβολής δασμών είναι «κοντά».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα ο Πρόεδρος Τραμπ ανέφερε πως «Ο Σι έχει ανάγκη την συμφωνία πολύ περισσότερο από ότι εγώ. Δεν έχω κανένα άγχος, άλλωστε παίρνουμε εκατομμύρια, δισεκατομμύρια από τους δασμούς».

Προ ημερών, από το Όστιν του Τέξας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο δεν έχει υπογραφεί ακόμη διότι το Πεκίνο δεν κάνει «αυτό που του αναλογεί». Κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε εργοστάσιο της Apple, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ πιο διακαώς από τη δική του μια εμπορική συμφωνία.

Το σχόλιο Τραμπ έρχεται μετά από αντίστοιχη δήλωση του Κινέζου Προέδρου νωρίτερα σήμερα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως το Πεκίνο προσδοκά «εργαστεί για την ευόδωση της ''πρώτης φάσης'' μιας εμπορικής συμφωνίας στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας.» Παράλληλα όμως ο Σι Τζινπίνγκ σε τόνο προειδοποιητικό πρόσθεσε ότι «Όταν χρειαστεί, θα αντεπιτεθούμε, αλλά εργαζόμαστε ενεργά, προσπαθώντας να μην έχουμε εμπορικό πόλεμο... Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο και δεν είναι κάτι που θέλουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν του άρεσε η χρήση της λέξης «ισοτιμία» που χρησιμοποίησε ο Κινέζος ομόλογός του, καθώς οι ΗΠΑ «ξεκινούν [με τη συμφωνία] από το ''πάτωμα'' ενώ η Κίνα βρίσκεται ήδη στο ''ταβάνι'', χάρη στα 500 δισ. δολάρια που εισπράττει από τις ΗΠΑ το Πεκίνο.

Η Κίνα έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να άρει τους επιβληθέντες δασμούς αξίας 350 δισ. δολαρίων σε εξαγώγιμα κινεζικά προϊόντα προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η επίτευξη της ''πρώτης φάσης'' μιας εμπορικής συμφωνίας, ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη απορρίψει το κινεζικό αίτημα, αντιτείνοντας πως η Κίνα πρέπει να προβεί σε ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις προκειμένου να καταλήξουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.