Ντ. Τραμπ: Έως το Σάββατο ανακοινώνει τον υποψήφιο διάδοχο της Γκίνσμπεργκ

Ντ. Τραμπ: Έως το Σάββατο ανακοινώνει τον υποψήφιο διάδοχο της Γκίνσμπεργκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα, την Παρασκευή ή το Σάββατο, τον δικαστή που θα διαδεχθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και πως εξετάζει για τη θέση αυτή τέσσερις ή πέντε νομικούς.

Ο Τραμπ προχωρεί με τα σχέδιά του να προβεί στον τρίτο διορισμό δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάτι που θα κατοχυρώσει μια συντηρητική πλειοψηφία 6 προς 3 στο σώμα, παρά το γεγονός ότι μερικοί Ρεπουμπλικάνοι αμφιταλαντεύονται αν θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον διορισμό εκ μέρους του Τραμπ μερικές εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News πως θέλει να περιμένει από σεβασμό προς την Γκίνσμπεργκ, τη φιλελεύθερη δικαστή που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών. «Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσουν οι τελετές για τη δικαστή Γκίνσμπεργκ», δήλωσε.

Ο θάνατος της φιλελεύθερης Γκίνσμπεργκ δίνει στον Τραμπ και το κόμμα του την ευκαιρία να ενισχύσουν την πλειοψηφία των συντηρητικών στο δικαστήριο αυτό, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής των Αμερικανών, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την πρόσβασή τους στην κάλπη.

Ο Τραμπ δήλωσε πως η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον υποψήφιο που θα ανακοινώσει για το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Κερδίσαμε τις εκλογές και έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε και έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, πολύ χρόνο», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο Fox. «Η τελική ψηφοφορία θα πρέπει ειλικρινά να γίνει πριν από τις εκλογές. Έχουμε πολύ χρόνο γι' αυτό».