Κόντρα Ντ. Τραμπ - Μ. Φρεντέριξεν για τη Γροιλανδία

Κόντρα Ντ. Τραμπ - Μ. Φρεντέριξεν για τη Γροιλανδία

Ανάρμοστη και όχι ευγενική θεωρεί την απάντηση της πρωθυπουργού της Δανίας, για την αγορά της Γροιλανδίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι το να αγοράσουν οι ΗΠΑ την αυτόνομη περιοχή ήταν απλά μια ιδέα.

Ο Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Δανία, αφού η Μέτε Φρεντέριξεν αποκάλεσε την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, «παράλογη».

«Θεωρώ ότι η ανακοίνωση της πρωθυπουργού (…) ήταν κακή» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν μπορούν να λένε "τόσο παράλογη"» συνέχισε ο μεγιστάνας.

«Δεν ήταν κομψός ο τρόπος» της, έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας «θα μπορούσε απλά να πει όχι», δεν θέλουμε να πουλήσουμε τη Γροιλανδία.

«Δεν απευθυνόταν σε εμένα, απευθυνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

«Ενοχλημένη» η πρωθυπουργός από την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ

«Ενοχλημένη» δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν από την ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, μετά την απόρριψη της προσφοράς του να αγοράσει τη Γροιλανδία.

«Είμαι προφανώς ενοχλημένη και έχω εκπλαγεί από την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου» δήλωσε η Φρεντέριξεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Πάντως, η Δανέζα πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι σχέσεις Δανίας- ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε κρίση. «Η ακύρωση της επίσκεψης δεν αλλάζει την καλή σχέση μεταξύ της Δανίας και των ΗΠΑ» τόνισε η Φρεντέριξεν, ενώ πρόσθεσε πως η πρόσκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ εξακολουθεί να ισχύει.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Δανίας επανέλαβε ότι η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση.