Μυστική επίσκεψη του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης στην Τουρκία

Μυστική επίσκεψη του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης στην Τουρκία

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, πραγματοποίησε μυστική ιδιωτική επίσκεψη στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μέσο, η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική, γιατί οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι προσωπικά ήθελαν να μεταφέρουν τις ευχές τους στον νεοεκλεγέντα ηγέτη και να προσφέρουν υποστήριξη σε όποιους τομείς αυτή είναι δυνατή, από τη στρατιωτική εκπαίδευση έως την ανοικοδόμηση.

Η Τουρκία έχει επί του παρόντος διμερή συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με τη Λιβύη, η οποία φιλοξενεί τουρκικές ειδικές δυνάμεις και de-facto στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, δήλωσε στην εφημερίδα Sabah ότι η Τουρκία είχε επαφή με τους νέους Λίβυους αξιωματούχους από τότε που εξελέγησαν και έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες «επισκέψεις».

«Ο Πρόεδρος αντάλλαξε απόψεις με τους Λίβυους ηγέτες. Έκανε τηλεφωνήματα για να τους συγχαρεί και υπήρξαν κάποιες επισκέψεις. Και αυτές οι σχέσεις θα συνεχιστούν», είπε.

Οι σχέσεις του Ντμπέιμπα με την Τουρκία είναι γνωστές, αφού ο επιχειρηματίας είχε ήδη αναθέσει συμβάσεις σε τουρκικές εταιρείες μέσω κρατικών υπηρεσιών πριν από την εξέγερση εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ντμπέιμπα έδωσε άλλωστε επίσης την πρώτη του συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu λέγοντας ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος.

«Έχει τεράστιες δυνατότητες για να βοηθήσει τους Λίβυους να επιτύχουν τους πραγματικούς τους στόχους. Η Τουρκία θεωρείται πραγματικός εταίρος στη Λιβύη. Ελπίζουμε να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία και να ενισχύσουμε το εμπορικό μας εμπόριο στο υψηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε.