7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Μπάιντεν: Η αμερικανική οικονομία καταγράφει ιστορική πρόοδο

Μπάιντεν: Η αμερικανική οικονομία καταγράφει ιστορική πρόοδο
AP Photo/Patrick Semansky

«Ιστορική πρόοδο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το γεγονός ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες αναμενόταν, αν και η αγορά εργασίας δεν έχει επανέλθει ακόμη σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα πριν από την πανδημία της Covid-19 και η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει σκληρά τους αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους.

«Η οικονομία μας καταγράφει ιστορική πρόοδο, βγαίνοντας από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων εκατό ετών», είπε ο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι «άμεση συνέπεια» της πολιτικής που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος για την ανάκαμψη. «Είναι σαφές ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», συνέχισε, επισημαίνοντας επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναθεώρησαν προς τα επάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 850.000 νέες θέσεις, αντί για 680.000 που ήταν η εκτίμηση. Αν και τα στοιχεία είναι καλύτερα σε σύγκριση με τον Μάιο (559.000), σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία στις ΗΠΑ, λείπουν ακόμη 6,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 5,9% (+0,1) και ο αριθμός των ανέργων παραμένει στα 9,5 εκατομμύρια.

Η ανεργία πλήττει κυρίως τους αφροαμερικανούς (9,2%) και τους ισπανόφωνους (7,4%). Στους λευκούς το ποσοστό φτάνει μόνο το 5,2% και στα άτομα ασιατικής καταγωγής το 5,8%.

Ο Μπάιντεν επέμεινε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επενδύσουν στις υποδομές και σε άλλους τομείς ώστε να συνεχιστεί αυτή η οικονομική πρόοδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ