Μπ. Τζόνσον: «Ορίζοντας» λήξης των περιορισμών στις 3 Φεβρουαρίου

Μπ. Τζόνσον: «Ορίζοντας» λήξης των περιορισμών στις 3 Φεβρουαρίου
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όρισε ως ημερομηνία λήξης του συστήματος των τριών βαθμίδων περιοριστικών μέτρων την 3η Φεβρουαρίου 2021, ύστερα από σωρεία αντιδράσεων στο κόμμα του.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Τζόνσον είπε ότι το σύστημα των βαθμίδων έχει «ρήτρα λήξης» την 3η Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην υποστεί ήττα στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με το δίκτυο SkyNews, 60 περίπου βουλευτές θεωρούν πως μετά από τέσσερις εβδομάδες καθολικής καραντίνας και με ενδείξεις περιορισμού της διασποράς του ιού, τα ακόλουθα μέτρα θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρά ή να αφορούν πολύ λιγότερες περιοχές. Οι ίδιοι βουλευτές έχουν επικρίνει το σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το γενικό lockdown.

Ο Τζόνσον δεσμεύθηκε επίσης να δημοσιοποιήσει περισσότερα από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν οδηγήσει στην τοποθέτηση περιοχών σε κατηγορία πολύ υψηλού ρίσκου από τον κορονοϊό, όπως έχουν απαιτήσει πολλοί διαφωνούντες βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι με στόχο να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού, η βρετανική κυβέρνηση «μοίρασε» τη χώρα σε τρεις περιοχές με διαφορετικά επίπεδα επικινδυνότητας, ενώ το σύστημα είναι πιο αυστηρό από πριν το lockdown. Όπως αποφασίστηκε, το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας θα βρίσκεται είτε στο επίπεδο 2 όσο και στο υψηλότερο επίπεδο 3. Μόνο η Κορνουάλη, η Νήσος του Γουάιτ και οι Νήσοι Σκίλι θα βρίσκονται στη χαμηλότερη βαθμίδα 1.

Στις περιοχές της βαθμίδας 3 -εκεί παμπ και εστιατόρια θα είναι κλειστά, αλλά θα επιτρέπεται το delivery και το take away- περιλαμβάνονται το Μάντσεστερ, το Νιούκαστλ και το Μπρίστολ. Το Λίβερπουλ, πόλη που έχει πρωτοπορήσει στη διενέργεια μαζικών τεστ, θα βρίσκεται στην κατηγορία 2.

Με την άρση του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου στην Αγγλία, θα πάψει να ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας, και όλα τα καταστήματα, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια θα ανοίξουν ξανά. Αλλά οι πολίτες θα κληθούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, αν αυτό είναι εφικτό από το αντικείμενο της εργασίας τους.

Με φόντο τα παραπάνω, σε άρθρο του στην εφημερίδα Mail on Sunday, ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι χωρίς την εισαγωγή του συστήματος διαβαθμισμένων ανά περιοχή περιορισμών, θα υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες» για την επάρκεια του δημοσίου συστήματος υγείας NHS.

«Είμαστε τόσο κοντά στο τέλος της αιχμαλωσίας μας... Αλλά αν προσπαθήσουμε να πηδήξουμε το φράχτη τώρα, απλά θα μπερδευτούμε στο τελευταίο συρματόπλεγμα, με καταστροφικές συνέπειες για το NHS», γράφει ο Τζόνσον.