Μoskva: Πώς η βύθιση του καταδρομικού αλλάζει τον πόλεμο - Τι εκτιμούν αναλυτές

Μoskva: Πώς η βύθιση του καταδρομικού αλλάζει τον πόλεμο - Τι εκτιμούν αναλυτές

Η απώλεια της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας συνιστά μια «μείζονα νίκη προπαγάνδας για την Ουκρανία» και μια «σημαντική ανόρθωση για το ουκρανικό ηθικό», σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), γεγονός που πιθανότατα πληγώνει το ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί από το ρωσικό εγχώριο κοινό. Γιατί η CIA εκτιμά ότι δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά» η ρωσική απειλή χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά. Όπως επισημαίνεται ο κύριος ρόλος του καταδρομικού ήταν πιθανότατα η διεξαγωγή χτυπημάτων ακριβείας με πυραύλους Kalibr σε στόχους σε περιοχές της Ουκρανίας στα μετόπισθεν, συμπεριλαμβανομένων κέντρων επιμελητείας και αεροδρομίων.

Αυτά τα πλήγματα ήταν αποτελεσματικά, αλλά περιορισμένα σε αριθμό σε σύγκριση με τις αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους κρουζ από το έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της εισβολής, και η απώλεια του Moskva είναι απίθανο να είναι αποφασιστικό πλήγμα. Επιπλέον η πιθανώς αποδεδειγμένη ικανότητα της Ουκρανίας να στοχεύει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να αλλάξει τα ρωσικά μοτίβα λειτουργίας αναγκάζοντάς τα είτε να αναπτύξουν πρόσθετα εναέρια και σημεία άμυνας στην ομάδα μάχης της Μαύρης Θάλασσας είτε να αποσύρουν πλοία από θέσεις κοντά στην ουκρανική ακτή.

Πώς βυθίστηκε το Moskva

Το καταδρομικό «Moskva» βυθίστηκε, ενώ ρυμουλκούνταν και ξέσπασε καταιγίδα, λόγω βλάβης στο κύτος από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι προορισμού, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του λόγω βλάβης στο κύτος από φωτιά από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο βυθίστηκε», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσαν δε ότι το πλήρωμα του καταδρομικού κατάφερε να διαφύγει στα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή.

Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι.

Στο μεταξύ, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό “Moskva” με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Το «Moskva» υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Αργότερα, το ρωσικό Υπουργείο ισχυρίστηκε ότι το καταδρομικό παραμένει πλεούμενο και ο κύριος πυραυλικός οπλισμός του δεν έχει υποστεί ζημιά. Λήφθηκαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού στο λιμάνι.

Διευθυντής CIA: Δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά» η ρωσική απειλή χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες οαπειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά ή χαμηλής απόδοσης πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθεί «ελαφρά», 

«Δεδομένης της πιθανής απελπισίας του Προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας, λόγω των αποτυχιών που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στρατιωτικά, κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», υπογράμμισε μιλώντας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το CNN διευκρίνισε «αν και έχουμε δει κάποια ρητορική στάση από την πλευρά του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πολλά πρακτικά στοιχεία για το είδος των αναπτύξεων ή στρατιωτικών διαθέσεων που θα ενίσχυαν αυτή την ανησυχία—αλλά το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

ΗΠA: Η βύθιση του καταδρομικού Moskva αποτελεί «σκληρό πλήγμα»

Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες Πέμπτη, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.