ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

Κορονοϊός: Με μάσκες και περιορισμούς οι μουσουλμάνοι της Ασίας γιορτάζουν το Έιντ

Με μάσκες και περιορισμούς οι μουσουλμάνοι της Ασίας γιορτάζουν το Έιντ

Οι άνθρωποι σε όλη την Ασία γιόρτασαν το Έιντ αλ Φιτρ με μάσκες και προσευχές, όμως σε πολλές περιοχές τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19 περιόρισαν τις εορταστικές συγκεντρώσεις και τις επανενώσεις οικογενειών, χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής αυτής γιορτής.

Υπό κανονικές συνθήκες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την ήπειρο ταξιδεύουν στις γενέτειρές τους για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους, συρρέοντας σε αγορές, εμπορικά κέντρα και τεμένη, σκηνές που προσπαθούν να αποφύγουν οι χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα παγκοσμίως, οι πιστοί φορούσαν μάσκες όταν έφτασαν στο τέμενος Ντίαν αλ Μάχρι στην Ντεπόκ, μια πόλη νότια της πρωτεύουσας Τζακάρτα, και απολύμαναν τα χέρια τους προτού εισέλθουν σε αυτό.

Στην είσοδο μια αφίσα εξηγεί τα έξι μέτρα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόληψη της εξάπλωσης της covid-19, μια υπενθύμιση των κινδύνων στη χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα στη νοτιοανατολική Ασία.

“Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε να προσευχόμαστε μαζί φέτος, αφού δεν τα καταφέραμε πέρυσι”, δήλωσε η 53χρονη Τρι Χαριάτι Νίνγκσιχ.

“Κυρίως καθώς συνεχίζεται η πανδημία. Μας επιτρέπεται να προσευχόμαστε μαζί φέτος, τηρώντας υγειονομικά πρωτόκολλα. Ελπίζω ότι ο κορονοϊός θα περάσει γρήγορα και θα μπορούμε πάντα να προσευχόμαστε μαζί”, πρόσθεσε.

Από την Ινδονησία ως το Πακιστάν οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει περιορισμούς για να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού στη διάρκεια του Έιντ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η Ινδονησία έχει απαγορεύσει τα εσωτερικά ταξίδια ως τις 17 Μαΐου, ενώ η Μαλαισία επέβαλε νέο εθνικό lockdown τη Δευτέρα, ενόψει της γιορτής.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι παρατείνει τις αργίες γύρω από το Έιντ, ενώ έθεσε σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν τα μαζικά ταξίδια.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς στη χώρα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ θανάτων στη διάρκεια του Ραμαζανιού, ενώ παράλληλα ζήτησε το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων, των μη απαραίτητων καταστημάτων και την αναστολή της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς στη διάρκεια των αργιών.

Κλειστά τεμένη

Το Έιντ ξεκινά διαφορετική ημέρα σε κάθε χώρα καθώς εξαρτάται από το πότε οι τοπικές θρησκευτικές αρχές θα δουν το νέο φεγγάρι.

Στην Ινδία οι εορτασμοί θα είναι περιορισμένοι καθώς σχεδόν στα δύο τρίτα της χώρας ισχύουν κάποιου είδους περιορισμοί λόγω της οξείας υγειονομικής κρίσης.

Στο Νέο Δελχί και σε άλλες χώρες οι προσευχές για το Έιντ στα μεγάλα τεμένη θα πραγματοποιηθούν από 5 με 10 ιερωμένους και χωρίς την παρουσία πιστών.

Κάποια μικρότερα τεμένη έχουν κλείσει εντελώς, με τους ιερωμένους να ζητούν από τους πιστούς να προσευχηθούν από τα σπίτια τους.

Στο τέμενος της Ντεπόκ Ινδονήσιοι προσεύχονται για το τέλος του κορονοϊού.

“Η μεγαλύτερή μου ελπίδα είναι να περάσει γρήγορα η πανδημία covid-19 και τα πράγματα να επιστρέψουν (…) στην προηγούμενη κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να συναντηθούμε με την οικογένειά μας και τους συγγενείς μας και πάλι και να μην νιώθουμε πια μόνοι”, δήλωσε η 27χρονη Σίσι Περμάτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ