Μ. Τσαβούσογλου: Καμία εκεχειρία στη Λιβύη αν δεν φύγει ο Χαφτάρ

Μ. Τσαβούσογλου: Καμία εκεχειρία στη Λιβύη αν δεν φύγει ο Χαφτάρ

Η κυβέρνηση της Λιβύης θα συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο κράτος της Βόρειας Αφρικής, μόνο εάν «ο αποστάτης στρατηγός Χαλίφ Χαφτάρ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις κεντρικές και δυτικές περιοχές», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης- που υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Άγκυρα- είναι αποφασισμένη να επανεκκινήσει την επίθεση της ενάντια στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ εάν δεν αποσυρθούν από τη Σύρτη και την Τζιούφρα».

Ανέφερε μάλιστα ότι η Άγκυρα θα συνδράμει την Τρίπολη στην επίθεση κατά του Χαφτάρ, καθώς οι επιδιώξεις της είναι «νόμιμες και λογικές».

Αναφερόμενος στην επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης al-Watiya την περασμένη εβδομάδα, που χτυπήθηκε από αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως γίνεται έρευνα για να καθοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος και δεσμεύτηκε ότι όποιος και αν ήταν «θα πληρώσει».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην κοινή πρόταση Ρωσίας - Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα με «συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα» και ισχυρίστηκε πως όταν η Άγκυρα διαβουλεύτηκε με το GNA, οι Λιβυκοί αξιωματούχοι δήλωσαν ως προϋπόθεση να επιστρέψουν οι δυνάμεις του Στρατηγού Χάφταρ στις «γραμμές» που κράτησαν το 2015.

Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool