7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Μ. Σαλβίνι: Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το χρέος είναι η μείωση των φόρων

Μ. Σαλβίνι: Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το χρέος είναι η μείωση των φόρων

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται της ακροδεξιάς Λέγκας, απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, υποστηρίζοντας πως η μείωση των φόρων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθεί το εθνικό χρέος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταλήξει νωρίτερα σήμερα στο συμπέρασμα πως η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ εξαιτίας του αυξανόμενου χρέους της, μια κατάσταση η οποία δικαιολογεί την έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας.

«Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το χρέος, που δημιουργήθηκε κατά το παρελθόν, είναι να μειωθούν οι φόροι ... και να επιτραπεί στους Ιταλούς να εργασθούν περισσότερο και καλύτερα», αναφέρει ο Σαλβίνι σε δήλωση που εξέδωσε σε αντίδραση στην κίνηση της Κομισιόν.

«Με περικοπές, κυρώσεις και λιτότητα, είδαμε αύξηση του χρέους, της φτώχειας, της ανασφάλειας και της ανεργίας. Πρέπει να κάνουμε το αντίθετο», δήλωσε.

«Δεν ζητούμε το χρήμα άλλων, θέλουμε απλώς να επενδύσουμε σε εργασία, ανάπτυξη, έρευνα και υποδομή. Είμαι σίγουρος πως στις Βρυξέλλες θα σεβαστούν τη βούληση αυτή».

Ο Ντι Μάιο καταγγέλλει τη διαδικασία των Βρυξελλών κατά της ιταλικής κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), κατήγγειλε σήμερα ως «υπερβολικό εύκολο» το άνοιγμα από τις Βρυξέλλες μιας διαδικασίας για υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της κυβέρνησης στη Ρώμη.

«Εδώ και χρόνια, δίνουμε χωρίς να παίρνουμε ή παίρνουμε λιγότερα απ'' όσα μας αναλογούν, επί χρόνια που μας αγνοούν εντελώς στο ζήτημα των μεταναστών, για παράδειγμα. Όλο το βάρος πέφτει σ'' εμάς και, σαν αυτό να μην είναι αρκετό, μας κάνουν και κήρυγμα. Δεν πάει έτσι, είναι υπερβολικά εύκολο», έγραψε στο Facebook.

«Θα πάμε στην Ευρώπη και θα συζητήσουμε υπεύθυνα για να οικοδομήσουμε και όχι για να καταστρέψουμε. Όμως είναι οδυνηρό να βλέπουμε πως κάθε μέρα βρίσκουν άλλον έναν λόγο για να μιλούν άσχημα για την Ιταλία και γι'' αυτή την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες άνοιξαν σήμερα τον δρόμο για οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ιταλίας λόγω του κολοσσιαίου χρέους της, ξαναρχίζοντας τη σύγκρουση με τον συνασπισμό λαϊκιστών-ακροδεξιών που βρίσκεται στην εξουσία. Σε μια απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την έναρξη «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος» σε βάρος της Ρώμης.

Για τον Λουίτζι Ντι Μάιο, όλο το λάθος γι'' αυτή την ενδεχόμενη διαδικασία βαραίνει την προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

«Τώρα μιλάνε πολύ γι'' αυτή την πιθανή διαδικασία παράβασης και ξέρετε τι αφορά; Αφορά το χρέος που παρήχθη από το PD το 2017 και το 2018», διαβεβαίωσε.

Η Κομισιόν δεν ανέφερε παρά το χρέος που συσσωρεύθηκε πέρυσι και η κυβέρνηση που σχηματίσθηκε από το M5S και την ακροδεξιά Λέγκα ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιουνίου 2018.

«Είναι αδιανόητο μια χώρα με 6 εκατομμύρια ανέργους και χιλιάδες επιχειρήσεις που παράγουν λιγότερο απ'' ό,τι μπορούν να σταυρώνονται επειδή θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη μείωση των φόρων», επέμεινε ο Ντι Μάιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ