Μ. Πομπέο: Ξένοι πράκτορες τα Ινστιτούτα Κομφούκιος της Κίνας

Μ. Πομπέο: Ξένοι πράκτορες τα Ινστιτούτα Κομφούκιος της Κίνας

Σε μια περαιτέρω ένδειξη των κακών σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε από τον χαρακτηρισμό των Ινστιτούτων Κομφούκιος ως ξένων πρακτόρων.

Ο Πομπέο με ανακοίνωση του ζήτησε από το κινέζικο κέντρο το οποίο χρηματοδοτεί τα Ινστιτούτα αυτά στις ΗΠΑ να τα χαρακτηρίσει ως «ξένους πράκτορες». Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος είναι κοινοπραξίες μεταξύ ενός τοπικού πανεπιστημίου και της κινεζικής κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα που είναι γνωστό με τη συντομογραφία Hanban.

Σύμφωνα με την Αμερικανική νομοθεσία, οποιοσδήποτε οργανισμός λαμβάνει χρηματοδότηση από ξένη κυβέρνηση πρέπει να κάνει δώσει πλήρη στοιχεία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον σκοπό και την προέλευση των χρημάτων. Εδώ και χρόνια, το Πεκίνο διαθέτει πακτωλό χρημάτων για να συντηρεί τα Ινστιτούτα του Κομφούκιου και συλλόγους φοιτητών ανά τον κόσμο. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τον Μάρτιο του 2018 οπότε ένα σχέδιο νόμου στην Βουλή των Αντιπροσώπων είχε προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση. 

AP Photo/Petr David Josek