Κύπρος: Απαγορεύονται για τους μαθητές κινητά, μακιγιάζ και σκουλαρίκια

Κύπρος: Απαγορεύονται για τους μαθητές κινητά, μακιγιάζ και σκουλαρίκια

Ιδιαίτερη έμφαση στην ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών και των μαθητριών θα δίνει στο εξής το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκαν όλες οι αλλαγές που αφορούν στην παρουσία των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα του νησιού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν αρκετές απαγορεύσεις σχετικά με την αμφίεση και την εμφάνιση των μαθητών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΛΙΤΗ Κύπρου, μεταξύ όσων αποφάσισαν από κοινού το υπουργείο με εκπροσώπους εκπαιδευτικών οργανώσεων, τα οποία κι αναμένεται να κοινοποιηθούν άμεσα στα σχολεία της χώρας μέσω σχετικής εγκυκλίου, στο εξής θα απαγορεύονται ρητώς όλα τα κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ενώ παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν για τα αγόρια οι κοτσίδες, τα γένια και τα μούσια αλλά και τα σκουλαρίκια.

Από την άλλη, αναφορικά με τα κορίτσια, η εγκύκλιος του υπουργείου θα απαγορεύει τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, τις έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια αλλά και τις ψεύτικες βλεφαρίδες.

Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, και τα θέματα της αμφίεσης των μαθητών και των μαθητριών, με το υπουργείο να επιτρέπει τα σκουρόχρωμα τζιν παντελόνια, τα οποία όμως δε θα φέρουν τρύπες, σκισίματα και δε θα είναι ξεθωριασμένα.

Στο συρτάρι τα κινητά τηλέφωνα

Το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/τριες στα σχολεία, και όχι μόνο.

Δεν θα επιτρέπεται επίσης η χρήση τάμπλετ, έξυπνων ρολογιών, φωτογραφικών μηχανών και μηχανών οπτικογράφησης.

Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές/τριες θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι.

Τα σχολεία που δεν διαθέτουν ερμάρια αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία τους σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες. Ουσιαστικά οι μαθητές/τριες κατά την άφιξή τους στο σχολείο θα έχουν υποχρέωση να τοποθετούν τις έξυπνες συσκευές στα ερμάρια αποθήκευσης απενεργοποιώντας τα, ενώ στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς (π.χ. μαθητής/τρια να κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια διδασκαλίας μαθήματος ή το διάλειμμα) ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κατάσχει το ηλεκτρονικό μέσο και αφού αυτό απενεργοποιηθεί θα παραδίδεται στη γραμματεία του σχολείου και θα επιστρέφεται με τη λήξη των μαθημάτων της ημέρας στους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή/τριας.