Κούβα - Κορονοϊός: Ξανανοίγουν μπαρ και εστιατόρια

Κούβα - Κορονοϊός: Ξανανοίγουν μπαρ και εστιατόρια

Τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Κούβα, τα οποία ήταν κλειστά από τον Ιανουάριο, θα ξανανοίξουν σταδιακά από σήμερα Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της χώρας και στην Αβάνα, ανακοίνωσαν οι αρχές, υπογραμμίζοντας ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη χώρα.

Το εκ νέου άνοιγμα 533 δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων έρχεται σε απάντηση «στην διαδικασία εμβολιασμού που διεξάγεται με επιτυχία» στη χώρα, διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση η υπουργός Εμπορίου Μπέτσι Ντίας.

Το σχέδιο είναι «να αρχίσει το εκ νέου άνοιγμα των γαστρονομικών υπηρεσιών με προοδευτικό τρόπο» σε οκτώ από τις 15 επαρχίες της Κούβας, διευκρίνισε ο κυβερνήτης της Αβάνας, ο Ρεϊνάλντο Γκαρσία Σαπάτα.

Η χειρότερη κρίση από το 1993

 

«Δεν είναι μυστικό από κανέναν ότι έχουμε ανάγκη το εκ νέου άνοιγμα και την επανεκκίνηση της οικονομίας», πρόσθεσε, την ώρα που η Κούβα ζει την χειρότερη οικονομική της κρίση από το 1993 λόγω της απουσίας τουριστών και της ενίσχυσης του αμερικανικού εμπάργκο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 21:00 από την αρχή της χρονιάς θα μετατεθεί στις 22:30. Τα ωράρια των εμπορικών καταστημάτων θα διευρυνθούν και οι νομικές συμβολαιογραφικές υπηρεσίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν εκ νέου.

Η Κούβα η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εδώ και δύο μήνες, έχοντας καταγράψει συνολικά 832.286 κρούσματα και 7.048 θανάτους μεταξύ των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων της, επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της τις τελευταίες εβδομάδες και το 42,2% από τους κατοίκους της έχει ανοσοποιηθεί μέχρι στιγμής με τοπικά εμβόλια, τα οποία δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα εστιατόρια στα οποία θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν θα μπορούν να δεχθούν πελάτες ως το 50% των δυνατοτήτων τους, θα πρέπει να τηρούν επαρκείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια και να διατηρήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, η οποία είναι επίσης υποχρεωτική στους δρόμους, όπως και στους κλειστούς δημόσιους χώρους παντού στη χώρα.

Η Κούβα προβλέπει εξάλλου να ξανανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες από τις 15 Νοεμβρίου και τα σχολεία της με σταδιακό τρόπο μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από δύο ετών.